Ingezonden persbericht


Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 25 september 2004

Bekendmaking winnaar Kodak Ontwikkelingsprijs

Tijdens het zesde Netherlands Production Platform (NPP) is de Kodak Ontwikkelingsprijs uitgereikt aan producenten Jacqueline de Goeij en Ruud van der Heyde van Filmprodukties De Luwte BV en scenariste/regisseur Maria Uitdehaag voor het speelfilmproject POL EN LOT. POL EN LOT is een film over een alleenstaande moeder en haar negenjarige zoontje. Ze horen bij elkaar als de zon en de maan, als de Kerstman en zijn rendier, als Celsius en en Fahrenheit. Ofwel: als Pol en Lot. Maar wat doet Pol als zijn grootste angst - zijn moeder verliezen - uitkomt?

De jury bestaat uit Robert de Vries (sales manager Kodak, cinema & TV division), Peggy Bussink (projectcoördinator Fine BV) en Marten Rabarts (head of studies Maurits Binger Film Instituut). Zij prijst de "originele aanpak van deze film over daklozen die in de vorm van een modern sprookje is gegoten". Filmprodukties De Luwte steunt volgens de jury artistiek unieke en ambitieuze projecten en filmmakers, die bovendien in staat zijn een groot publiek aan te spreken. Ook wil de jury Maria Uitdehaage, die als regie-assistent werkte voor gevestigde Nederlandse regisseurs als Marleen Gorris, Ian kerkhof, Hany Abu-Assad, Ineke Smits en Paula van der Oest, steunen bij haar speelfilmdebuut als regisseur.

Kodak kent de prijs van 5.000 euro toe ter ondersteuning van de verdere financiële ontwikkeling van het nieuwe project. De prijs is bedoeld voor producenten die zich richten op de ontwikkeling en ondersteuning van auteursfilms en wordt toegekend aan een project waarover tijdens het NPP een heldere en toegewijde presentatie is gegeven. De Nederlandse filmprojecten uit de selectie van het NPP kwamen voor de prijs in aanmerking.

Het NPP maakt onderdeel uit van de Holland Film Meeting, die het Nederlands Film Festival tot en met maandag 27 september voor de 17e keer organiseert. In het NPP worden speelfilmprojecten in ontwikkeling aan een selecte groep internationale producenten en financiers gepresenteerd. Dit jaar zijn in totaal 21 Nederlandse en buitenlandse speelfilmprojecten in ontwikkeling geselecteerd.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl