TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 22-09-2004

Televisie
OPGELICHT
Uitzending zaterdag 25 september
Nederland 2 - 21.35 uur

OPGELICHT CONFRONTEERT BENDE MET EIGEN NEPGELD
Nigeriaanse maffia krijgt koekje van eigen deeg

Twee Nigeriaanse oplichters zijn deze week op hun nummer gezet door de redactie van het TROS-programma OPGELICHT. Een redacteur sloot zich aan bij een man uit Zeeland, die door de Nigerianen was uitgekozen als nieuwste slachtoffer van de zogenoemde 'zwart geld-truc'. Tijdens de onderhandelingen werden de mannen uit West-Afrika plots zélf geconfronteerd met een koffer met een voor hen wel heel bekende inhoud.

West-Afrikaanse bendes verzinnen jaarlijks weer andere trucs om mensen op te lichten. Maar ook oude trucs leveren nog steeds miljoenen op. Het kunstje met het zwarte geld is er zo een. Voorbijgangers op straat worden aangesproken. De mannen, overwegend Nigerianen, hebben een verleidelijk aanbod. Ze tonen een koffer met zwart papier. Na behandeling met speciale chemicaliën zal het pikzwarte papier veranderen in miljoenen echte Amerikaanse dollars. Het enige wat nog ontbreekt, is het geld voor de chemicaliën. Het slachtoffer betaalt en zal als dank een flink deel van de gewassen dollars mogen opstrijken.

In werkelijkheid gaat het uiteraard om gewoon zwart papier en gaan de oplichters er met het geld van het slachtoffer vandoor. Dat gebeurt al jaren en OPGELICHT heeft al eerder, in 2000, een West-Afrikaanse bendeleider ontmaskerd. Daarbij werd ook door hem een koffer vol zwart 'nepgeld' achtergelaten.

Dit keer echter werden de oplichters dan ook geconfronteerd met een vreemd verschijnsel: de redacteur van OPGELICHT verscheen ter plekke met een eigen, tweede koffer vol zwarte papiertjes en verzocht de Afrikanen, nu ze toch bezig waren, ook déze even te veranderen in de drie miljoen dollar die ze zouden moeten zijn. Overdonderd door die verrassing, bekenden de daders uiteindelijk dat het hier slechts gaat om een truc. Erg schuldbewust toonden ze zich overigens niet; volgens hen roepen 'hebzuchtige mensen' dit soort praktijken zelf over zich af.

OPGELICHT trachtte de politie te bewegen zich ook in de situatie te mengen, maar die was niet geïnteresseerd, mede omdat in deze zaak nog geen aangifte was gedaan.

OPGELICHT wordt gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg.

Zie ook www.opgelicht.nl