Gemeente Heerlen

23 september 2004

Het nieuwe pand van Openbare Werken open voor publiek

Op zaterdag 25 september 2004 kan iedereen vanaf 10.00 uur het nieuwe pand van Openbare Werken komen bekijken tijdens een open dag. De mooie nieuwbouw staat achter het bestaande 'complex' van Openbare Werken op de Voskuilenweg. Een transparant gebouw, dat dankzij de toepassing van de laatste snufjes op het gebied van duurzaam en milieuvriendelijk bouwen voldoet aan de eisen van deze tijd én die van de nabije toekomst. Op het terrein staan tijdens de open dag diverse attracties voor kinderen. De dag wordt afgesloten met een concert van The Beatles Revival Band.

Duurzaam en milieuvriendelijk bouwen

Bij de bouw is uitgegaan van de afspraken die in Parkstad Limburg verband zijn vastgelegd in het DUBO convenant. Een van de uitgangspunten was het beperken van het energieverbruik. Naast de voor de handliggende hulpmiddelen zoals isolatie en HR++ glas is er gekozen voor de combinatie van betonkernactivering en hybride ventilatie. Door buizen in het midden van de vloeren en plafonds wordt het gebouw in de winter verwarmd en in de zomer koel gehouden. De benodigde energie wordt uit de bodem gehaald. Ventileren gebeurt op een natuurlijke manier. Hiervoor zijn ventilatie roosters in de gevel geplaatst. Beide technieken hebben zich reeds in andere gebouwen bewezen. Er zijn echter weinig gebouwen waar deze combinatie te vinden is. Vanuit dit perspectief heeft de gemeente Heerlen een uniek gebouw gerealiseerd.

Een ander belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp was dat zo min mogelijk water naar het riool gebracht wordt. Daarom is ervoor gekozen om het regenwater te laten infiltreren in de grond. Daarnaast wordt het water van de daken en het terrein opgevangen in een buffer. Dit water kan dan worden gebruikt om de planten in de stad van water te voorzien.

De bewoners van het gebouw

In het gebouw zit het bureau Stadsbeheer en het Servicebureau, die het planmatig, grootschalig en het kleinschalige onderhoud in de buurten verzorgen. Het servicebureau is ook verantwoordelijk voor het buurtgericht werken en de publiekscontacten van Openbare Werken. Verder is het gebouw de thuisbasis van het bureau Toezicht Leefomgeving; de toezichthouders die toezicht houden op de leefomgeving in de stad en de marktmeesters die verantwoordelijk zijn voor de markten, circussen en kermissen in Heerlen. Tot slot is het bureau Beleids- en Bedrijfsondersteuning er gehuisvest.

Open dag

Op 25 september worden van 10.00 uur tot 16.00 uur rondleidingen door het nieuwe gebouw gegeven. Medewerkers van de dienst geven uitleg over het gebouw en vertellen over hun werkzaamheden. Er vinden ook diverse demonstraties plaats. Op het terrein staan onder andere een bugsbunny, glijbaan, springkussens, circuitbaan met skelters en een draaimolen voor kinderen. De fanfare van Molenberg treedt op. Rond 14.30 uur start de grootse afsluiting met een één uur durende show van The Beatles Revival Band.

GEMEENTE HEERLEN, 23 september
afdeling Communicatie, Maureen Bisscheroux
(045) 560 40 70, persvoorlichting@heerlen.nl


---- --