Belgacom

Videotelefonie doorbreekt stilte en isolement voor doven en slechthorenden Werelddovendag 25 september, met Belgacom als helpende hand

Morgen demonstreert Belgacom haar nieuwste beeldtelefoons op evenementen die naar aanleiding van de 11de Werelddovendag worden georganiseerd in Malle door Fevlado (Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties) en in Charleroi door FFSB (Fédération Francophone des Sourds de Belgique).


1 miljoen doven en slechthorenden

In ons land leven zowat 1 miljoen dove en slechthorende mensen. Maar de Werelddovendag is niet alleen voor hen bedoeld: het is telkens een feestelijke ontmoetingsdag, toegankelijk voor zowel horenden als doven. Er is tolkenbijstand, en er komen ook familieleden, verenigingen en vrijwilligers. Dit jaar kunnen de bezoekers onder meer kennismaken met de nieuwste beeldtelefoons van Belgacom.

Nieuwe videotelefoon van Belgacom

De nieuwe beeldtelefoons worden aangesloten op een breedbandige telefoonlijn (ADSL-technologie) en werken via IP (Internet Protocol), zodat tezelfdertijd beeld- en datacommunicatie mogelijk is. Binnenkomende oproepen worden aangegeven met een flikkerlicht. De beeldkwaliteit is uitstekend: terwijl men belt heeft men visueel contact: gebarentaal (doventaal), liplezen en gelaatsuitdrukkingen.

Tot einde maart 2005 loopt een proefproject in 15 dovencentra, binnenkort ook in 8 scholen voor doven. Daarnaast is het toestel ook geïnstalleerd bij enkele gezinnen.

Thuiszorg: proefproject Videozorg Schilde

De 'Videotelefoon' heeft nog veel andere toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in de thuisverzorging. Deze zomer startten Belgacom en de gemeente Schilde een proefproject op, Videozorg Schilde , dat via videotelefonie zorgt voor visueel contact tussen senioren, minder mobiele mensen, hun familie en zorgverstrekkers.

Het proefproject, gefinancierd door Belgacom (de Helpende Hand) en Schilde loopt tot einde maart 2005 bij een 20-tal testgebruikers, die beschikken over videotelefoons. Zij kunnen hun correspondent tegelijkertijd horen en zien. Zo kunnen oudere en minder mobiele mensen via hun beeldscherm niet alleen onderling en met vrienden en familie communiceren, maar ook visueel contact hebben met een plaatselijk call center dat in verbinding staat met thuisverzorgingsdiensten, zodat men dag en nacht rechtstreeks contact kan krijgen met een hulpverlener. Zo kunnen mensen langer thuis verblijven, en zeker zijn van communicatie, informatie, veiligheid en verzorging. Zorgverstrekkers kunnen regelmatig kijken of alles in orde is, er eventueel een specialist bij halen. Zij vermijden overbodige verplaatsingen, hetgeen kosten en tijd bespaart en efficiëntie verhoogt. Vanuit het call center kan men telefoneren met eenzame mensen en zo het tekort opvangen aan verzorgers en verplegers.

Eventuele commercialisering

De videofoon past in de zoektocht naar nieuwe technologische hulpmiddelen, die het leven van deze doelgroepen kan vergemakkelijken, en mensen uit het isolement kan halen. Belgacom zal het project samen met de doelgroepen evalueren. De eventuele commercialisering zal afhangen van de interesse van de doelgroepen en de mogelijkheid de videofoons aan te bieden (of te verhuren) tegen een betaalbare prijs. Dat eventuele subsidies of tegemoetkomingen van overheidsinstanties de drempel voor de doelgroepen kunnen verlagen is duidelijk.

In afwachting heeft Belgacom (via de Helpende Hand) alvast aangetoond dat mecenaat en productontwikkeling kunnen samengaan.

Meer informatie :

Werelddovendag: http://www.werelddovendag.nl/ en http:// HYPERLINK "http://www.wdd.nl" www.wdd.nl

Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties: http://www.fevlado.be

Fédération Francophone des Sourds de Belgique: http://www.ffsb.be/jms/index.html

Belgacom : www.Belgacom.be en http://www.dehelpendehand.be


***

Meer informatie (voor journalisten) op de persdienst: Jan Margot, 02/202 85 01 of 0475/58 50 37
**** DISCLAIMER **** "This e-mail and any attachments thereto may contain information which is confidential and/or protected by intellectual property rights and are intended for the sole use of the recipient(s)named above. Any use of the information contained herein (including, but not limited to, total or partial reproduction, communication or distribution in any form) by persons other than the designated recipient(s) is prohibited. If you have received this e-mail in error, please notify the sender either by telephone or by e-mail and delete the material from any computer. Thank you for your cooperation."