Ingezonden persbericht


> Laatste nieuws KNMI
>
Meetcampagne in Suriname helpt wereldklimaat beter te begrijpen >
Op 25 september jl. is in Suriname een nieuwe meetcampagne van start gegaan. Doelstelling van deze tropische meetcampagne is het klimaatsysteem wereldwijd beter te begrijpen. Een drietal containers, gevuld met geavanceerde meetapparatuur, is op het terrein van de Meteorologische Dienst van Suriname (MDS) in Paramaribo aangekomen. De komende maanden zullen hier de metingen aan de tropische atmosfeer verricht worden. Het meetstation Paramaribo zelf, dat sinds 1999 door KNMI en MDS beheerd wordt, zal deze meetcampagne verder ondersteunen.

De meetcampagne maakt onderdeel uit van het Europese project STAR (Support for Tropical Atmospheric Research). Het STAR project wordt geleid door KNMI, en uitgevoerd in samenwerking met instituten binnen Europa, Japan en Suriname. De containers, afkomstig uit Duitse onderzoeksinstituten (Alfred Wegener Institut Bremerhaven en Universiteit Bremen) bevatten met name een LIDAR (Light Detection And Ranging) en een FTIR (Fourier Transform Infrared Radiometer) instrument. De LIDAR stuurt een groene laserstraal omhoog en kan uit het weerkaatste signaal fjine stofdeeltjes, waterdamp en wolken op verschillende hoogten detecteren. Het FTIR instrument kan een uitgebreid scala aan gassen meten , die onder andere een belangrijke rol spelen in de ozonchemie van de atmosfeer. Inzicht in de ozonchemie geeft de mogelijkheid om de ozonverandering in de toekomst beter te kunnen voorspellen. Op 25 september werd de eerste LIDAR meting verzonden naar het KNMI, gevolgd door de eerste koolstofmonoxide-meting boven Paramaribo met het FTIR instrument.

De verscheidenheid aan metingen in deze campagne is uniek in de tropen meetcampagne is uniek en zal nieuwe inzichten verschaffen in de rol van de tropen op het wereldklimaat.

> Zie ook de KNMI-website: http://www.knmi.nl/voorl/nieuws/persbericht_suriname_meetcampagne.htm > Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting KNMI, Monique Somers 030 2206 386 /317 (buiten kantooruren 06 53 214 364). >
> U wordt vriendelijk verzocht bij gebruik van informatie het KNMI als bron te vermelden >
> Met vriendelijke groet
>
> Monique Somers
> persvoorlichting KNMI
> Mobiel 06 - 53 214 364
> telefoon 030 22 06 386
> telefax 030 2211 195
>
> KNMI
> Postbus 201
> 3730 AE De Bilt
>
>

Zie ook/see also: http://www.knmi.nl/maildisclaimer.html