Ingezonden persbericht

Stichting Orgelfonds Wouw

Secretariaat: Landeweel 22

4724 CW Wouw tel: 0165 30 18 11

Wouw, 10 september 2004

Lambertuskerk Wouw 26 september 16.00 uur

Concert "Rondom de Speeltafel" met Kees van Houten

Kees van Houten geeft een concert met muziek van Johann Sebastian Bach "Rondom de speeltafel". Op aanstekelijke wijze bedient Kees van Houten zijn gehoor op een smaakvolle analyse van de muziek.

Kees van Houten geeft een concert met muziek van Johann Sebastian Bach.

De toehoorders zitten letterlijk Rondom de Speeltafel en zij kunnen alles wat er gebeurt van dichtbij ervaren. Ook ziet men de registratiekunst aan het orgel van dichtbij gebeuren.

Uitleg over de Rethoriek - redenaarskunst- bij Johann Sebastian Bach.

Van Houten is de auteur van vele boeken over de orgelkunst van J.S.Bach

In het kader van September Kunstmaand in Roosendaal wordt dit bijzondere concert gegeven. Want organist en publicist Kees van Houten speelt op 26 september niet alleen een Bach concert op het orgel, maar hij geeft ook bij ieder werk dat hij speelt uitleg aan de toehoorders. De toehoorders zullen daarom uitgenodigd worden dicht rond het orgel plaats te nemen. Vandaar de titel "Concert rond de Speeltafel".

Kees van Houten werd geboren in 1940 te Helmond. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij aan het Brabants Conservatorium te Tilburg bij Paul Niessing en Huub Houet de hoofdvakken piano en orgel. Kees van Houten won prijzen bij improvisatie-concoursen te Bolsward en St. Albans (Engeland)

Sinds 1957 is hij organist van de St Lambertuskerk te Helmond, waar hij het historische Robustelly-orgel uit 1772 bespeelt. Van 1971 tot 1992 was hij hoofdvakdocent orgel aan de Hogeschool voor Kunsten, Faculteit Muziek te Utrecht.

Samen met Marinus Karsbergen, docent theoretische vakken aan het Brabants Conservatorium, maakte Kees van Houten vanaf 1972 een diepgaande studie van de getallensymboliek in de muziek van J.S. Bach. Deze studie resulteerde in het boek "Bach en het getal"(1985) en "Bach, die Kunst der Fuge en het getal"(1989)

Vervolgens publiceerde hij in de serie "Van Taal tot Klank" muziek-psychologische beschouwingen over belangrijke koraalbewerkingen voor orgel van Bach:achtereenvolgens het Orgel-Büchlein (1992), het "Dritter Theil der Clavier Übung"(1997) en de Leipziger Orgelkoralen (1997). Deze uitgaven werden gecompleteerd met CD-opnamen van deze werken op het Robustelly-orgel te Helmond.

Op het programma in Wouw: Leipziger Orgelkoralen, Schübler Koralen, Orgelbüchlein, Dritter Theil der Clavier Übung, Allabreve in D-dur, twee koraal-bewerkingen over "Herr Jesu Christ dich zu uns wend" en Fuga in g klein.

Entreeprijzen ¤ 8,00 inclusief tekstblad met de koraalteksten.
Jan en Loes Walraven-van Langerak
Omgang 10 4724 EP Wouw Nederland
tel: ++31(0)165 30 18 39
e-mail wouwdfluit@wanadoo.nl
homepage http://home.wanadoo.nl/wouwdfluit