Historisch Museum Rotterdam

Codex Kodanski
lokatie : Het Schielandshuis
datum : 26 september 2004 t/m 21 november 2004

Duiven, standbeelden en cocaïne in CODEX KODANSKI Een multimediale zwerftocht door Rotterdam, try-out tijdens Wereld van Witte de With

Museum Het Schielandshuis is van 26 september tot en met 21 november 2004 het startpunt van Codex Kodanski, een spannend vierdimensionaal interactief hoorspel door het centrum van Rotterdam. Lopend door de stad hoort de speler de stem van de hoofdpersoon in zijn hoofd, de dwangmatige en paranoïde Kodanski. Met behulp van een koptelefoon en hightech navigatieapparatuur krijgt de speler toegang tot een heel andere stad, verborgen achter de zichtbare. Feiten, fictie, stadsgeschiedenis en statistische gegevens vermengen zich tot een spannend verhaal over en door de stad. Het spel is ontwikkeld door Hootchie Cootchie Mediacollectief, de ´vaders´ van Purno de Purno naar aanleiding van Gezichtsbepalend, Waarderingsprijs Zuid-Holland.

Een voorproefje van de paranoïde wereld van Kodanski De duif als beeld voor op de posters is niet zomaar gekozen, hij speelt een grote rol in het verhaal van Codex Kodanski. Een duif zien in Rotterdam zal na dit spel nooit meer hetzelfde zijn!

Naum Gabo´s duiventil bij de Bijenkorf
... ik heb me laten vertellen dat de kunstenaar van dit ding, een ouwe rus, gek was op duiven... Hij wilde in eerste instantie een dichte constructie maken waarin dan een hele grote duiventil zou komen... maar de winkeliers waren natuurlijk tegen... burgemeester van Walsum heeft het toen hoogstpersoonlijk tegengehouden.

Er ligt een duidelijk verband tussen duiven en cocaïne. Duif in het Latijn is Columba, Columbia is de plek waar cocaïne vandaan komt. De duif is wit, net als cocaïne. De duif kan zich nog steeds, zonder hinder te ondervinden van grensposten en douane, van land naar land verplaatsen... al dan niet met bolletjes in zijn buik.

In Rotterdam wonen 621.850 mensen, uit alle windstreken. Maar de eigenlijke stadsbewoners, dat zijn de dieren. Kakkerlakken, ratten, muizen en duiven. Honderdduizenden leven er. Echte survivors. En dan komen er in de zomer nog de wespen, vlooien en mieren bij. Miljoenen. Als die konden praten...

Try-out
Tijdens het kunst- en cultuurfestival De Wereld van de Witte de With op 10, 11 en 12 september 2004 is er een speciale route van Codex Kodanski als try-out voor de echte première in Museum Het Schielandshuis. Deze speciale route, die alleen over de Witte de Withstraat loopt, heeft als startpunt het voormalige kantoor van Home Hotel, Witte de Withstraat 38, Rotterdam en duurt ongeveer 20 minuten, inclusief introductiefilm. Toegang is gratis. Festivaltijden: vrijdag 10 september 19.00 - 23.00 uur, zaterdag 11 september 14.00 - 23.00 uur, zondag 12 september 14.00 - 18.00 uur.

Hootchie Cootchie Mediacollectief en Gezichtsbepalend Codex Kodanski is een productie van Hootchie Cootchie Mediacollectief, de vaders van Purno de Purno, in kader van Gezichtsbepalend, Waarderingsprijs Zuid-Holland. De provincie kent deze prijs tot en met 2005 drie keer toe aan een Zuid-Hollandse kunstenaar. Met deze prijs toont de provincie haar waardering voor de kwaliteit van een kunstenaar en zijn of haar bijdrage aan kunst en cultuur. Hootchie Cootchie, centraal in de tweede editie, is een Rotterdamse kunstenaarsgroep, opgericht in 1989. Hootchie Cootchie bestaat uit Michaël Bas, Marcus Vlaar en Hans Wessels. Aan Codex Kodanski werken verder mee: Reinier Feijen, Maaike Engels en Katja van der Sandt. Gezichtsbepalend is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en is georganiseerd door Kunstgebouw, in samenwerking met Museum Het Schielandshuis.