Ingezonden persbericht


Lopen in het landschap op 26 september

Op de eerste zondag van de herfst organiseren de 12 provinciale Landschappen dit jaar voor het eerst de wandeldag 'Lopen in het landschap'. Op zestig plekken in het land starten op zondag 26 september om 11.00 en om 14.00 uur wandelexcursies in natuurgebieden van de Landschappen. In Noord-Holland zijn vier startlocaties Medewerkers en vrijwilligers van Landschap Noord-Holland staan klaar om u de mooiste plekjes te laten zien. Ook zullen zij vertellen over de bijzonderheden van het landschap, de planten en de dieren. Er zijn wandelingen in de Helderse Duinen bij Den Helder, de Eilandspolder bij Driehuizen, Landgoed Leyduin bij Heemstede en in Natuurgebied Uithoorn. Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis. Het meenemen van een verrekijker is aan te bevelen. Stevige schoenen en warme kleding spreken voor zich. De excursies duren ongeveer anderhalf uur. Nadere informatie is te vinden op www.lopeninhetlandschap.nl of bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, telefoon 0251-362 762.

Dit zijn de startpunten in Noord-Holland:

Grafelijkheidsduinen
Startpunt: parkeerplaats Restaurant Duinoord, Jan Verfailleweg 622, 1783 BW Den Helder. Dit is de weg achter de duinen tussen Julianadorp en Nieuw Den Helder.
De duinen bij Den Helder zijn onverwacht mooi. Ze zijn vrij smal en het strand is makkelijk te bereiken. Tijdens de vogeltrek duiken er vaak onverwachte soorten op. De duinen worden begraasd door een kleine kudde Schotse Hooglanders. Door bollengrond om te zetten in struinnatuur worden de duinen het komende jaar fors uitgebreid! Lengte van de wandeling: ca. 5 km.

Eilandspolder
Startpunt: Café de Vriendschap, Driehuizen 13 1844 KL Driehuizen. Driehuizen is een klein dorpje tussen Alkmaar en Purmerend. Parkeren zoveel mogelijk langs de weg tussen Driehuizen en Zuidschermer.
Vanuit het pittoreske dorpje Driehuizen wordt er een schitterende poldertocht gelopen. Het oude veeneiland is vrijwel gaaf gebleven en veel vogels voelen zich hier thuis. Op de dijk van de Noordeindermeerpolder is goed het verschil te zien tussen oud en nieuw land. We starten hier met een vaartocht. Een boot zet u midden in de Eilandspolder af. Met de gids loopt via een mooie route terug. Lengte: ca. 4 km.

Landgoed Leyduin
Startpunt: Parkeerterrein ingang Leyduin, Manpadslaan te Heemstede. Eenvoudig te vinden langs de Leidsevaart ten zuiden van station Heemstede/Aerdenhout.
Landgoed Leyduin is een zeventiende eeuws landgoed. Huize Leyduin ligt schitterend op de rand van de strandwal en kijkt uit over de lager gelegen weilanden. Het landgoed combineert een rijk verleden met ongerepte natuur. Er zijn rechte lanen, exotische bomen, paardenrenbaan, ooftkelder en een belvedère. Maar ook spechten, eekhoorns, reeën en paddestoelen. Lengte: ca. 4 km.

Natuurgebied Uithoorn
Startpunt: Vrijwilligersonderkomen, Elzenlaan 27, 1423 NC Uithoorn. Vanaf de N201 tussen Aalsmeer en Hilversum de afslag Meerwijk-West nemen. Watsonweg volgen. Kruisingen met Vuurlijn en Boterdijk negeren. Bij T-kruising linksaf en parkeren in Glanskopmees. Voetpad volgen naar Vrijwilligersonderkomen aan Boterdijk.
Uithoorn is een bijzondere plaats. Tussen de bebouwing ligt het eeuwenoude Zijdelmeer. De oevers bestaan uit veen en zijn van bijzondere kwaliteit. Er groeien tal van zeldzame planten zoals ratelaar, echte koekoeksbloem en rietorchis. Tijdens de wandeling wordt een bezoek gebracht aan de Tuin van Bram de Groote. Vrijwilligers zorgen hier voor het beheer. Lengte: ca. 4 km.

////////////////////////////

Bel voor nadere informatie over dit persbericht Johan Stuart, 0251-362 747 of 06-53129644 of Sabine van Keulen, 0251-362 748.

Een foto van de gebieden wordt u op verzoek toegestuurd.