EUROPEES PLATFORM

Europese Dag van de Talen 26-9: veel taalactiviteiten

PERSBERICHT

Den Haag, 20 september 2004

Europese Dag van de Talen 26 september
Een grenzeloze toekomst? Spreek je talen!

Onder het motto 'Een grenzeloze toekomst? Spreek je talen!' wordt voor het vierde achtereenvolgende jaar op 26 september de Europese Dag van de Talen gehouden. Onder coördinatie van het LinguaCentrum van het Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs vinden vier activiteiten plaats in het kader van deze Dag: talenactiviteiten op scholen voor primair en voortgezet onderwijs, de prijsuitreiking van de Poëziewedstrijd, een conferentie en een talendebat.

Scholen voor primair en voortgezet kunnen weer meedingen naar een geldprijs voor de meest doeltreffende invulling van deze dag, uitgeschreven door het Europees Platform. De jury let op het gebruik van meerdere talen, de originaliteit van het plan en de schoolbrede uitwerking van het idee. Omdat de Dag op een zondag valt, organiseren de scholen hun activiteiten dit jaar op vrijdag 24 september. Het thema luidt 'Taalgrenzen overschrijden'. Europeanen studeren, wonen en werken tenslotte steeds vaker over de grens.

Bijzondere taallessen
Leerlingen van scholen voor tweetalig voortgezet onderwijs geven taallessen aan groep 7 en 8 van hun oude basisschool. De leerlingen bereiden zelf hun les voor met onder meer een speciaal ideeënboekje van het Europees Platform. De organisatoren geven hierin tientallen ideeën voor een bijzondere taalles: van drama en poëzie tot een lunch, een fototentoonstelling en een internationaal songfestival.

Uitreiking Poëziewedstrijd
In Den Haag vindt op zondag 26 september de prijsuitreiking van de Poëziewedstrijd voor scholieren uit het voortgezet onderwijs plaats. 'Schrijf een gedicht in een andere taal dan je moedertaal' is de opdracht van de wedstrijd die de Talenacademie Nederland organiseerde, met als thema 'Ontdekken'. Dit jaar is Nederlands als tweede taal toegevoegd aan de talen waarin mag worden gedicht. De hoofdprijs is een reis (voor elke taal één) en de acht winnende gedichten worden afgedrukt op de Grote Poëzieposter.

Conferentie en debat over de rol van talen
Op vrijdag 24 september wordt in Maastricht de conferentie 'Taalgrenzen overschrijden' georganiseerd. De bijeenkomst is voor vertegenwoordigers uit het beroepsonderwijs, die zich bezighouden met modernevreemdetalenbeleid. In het programma is onder meer aandacht voor tweetalig onderwijs, internationale stages, tweetalige projecten in de grensregio's en virtuele grensoverschrijdingen met ICT. Zondag 26 september vindt in de Rode Hoed in Amsterdam een talendebat plaats. Politici, wetenschappers, beleidsmakers, journalisten én het publiek discussiëren over de vraag 'Duits en Frans: nodig of overbodig?!' De discussie wil de bewustwording stimuleren van het belang van Duits en Frans in Europa, in de euregio en in Nederland. Het debat vindt plaats onder de vlag van Werkplaats Talen, waarin ook het Europees Platform participeert.

/////////////////EINDE PERSBERICHT///////////////////