Gemeente Amsterdam

CinemaDiscutabel: `Taboe en Terrorisme in de Arabische Cinema' in Kriterion
21 september 2004 - Djoe Lan Tan
Het Arab Film Festival vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. Ook Kriterion doet dit jaar weer mee. Op zondag 26 september vertoont de bioscoop zeven Arabische films.

De films zijn verspreid over drie blokken die om respectievelijk 15:00, 19:00 en 21:30 uur beginnen. Na het filmblok van 15:00 uur begint een discussie in de foyer. Het thema van deze zogenaamde CinemaDiscutabel is de behandeling van taboe en terrorisme in de Arabische Cinema.

Programma

15:00 uur Aanvang eerste filmblok:

* The war (Al Daraji, UK/Irak, Korte film, 4 min)
* Regard vers le ciel (Abu Zikra, Egypte, Korte film, 10 min)
* Semer les filles (Shafik, Egypte, Documentaire, 37 min)
* Womens' chitchat (Galal, Egypte, Documentaire, 58 min)

17:00 uur Aanvang CinemaDiscutabel in de foyer

19:00 uur Aanvang tweede filmblok :

* The light (Salloum, Libanon, Korte film, 26 min)
* Rachida (Chouikh, Algerije, Film, 97 min)

21:30 uur Aanvang derde filmblok met:

* Mille mois (Bensaidi, Marokko, Film, 124 min)

CinemaDiscutabel

De discussie begint met de visie van de panelleden op het thema. Zij belichten het thema vanuit verschillende perspectieven. Aan het panel nemen deel:

* Adnan H. Ahmed (Iraaks/Nederlandse filmrecensent)
* Raoef Moes'ad Basta (Egyptisch/Nederlandse journalist en schrijver van onder andere Mizaag at-tamasieh, een roman over de verhouding tussen kopten en moslims in Egypte )

* Karim Traïdia (Algerijns/Nederlandse film en documentaire maker van onder andere De Poolse bruidTHE POOLSE BRUID en Les diseurs de verité)

De discussie staat onder leiding van Linda Herrera, medewerker en eindredacteur van The International Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM).

Seksualiteit, religie en politiek

Bij een aantal van degetoonde films en documentaires zijn de drie grote taboes binnen de Arabische filmwereld: seksualiteit, religie en politiek terug te vinden. Waar de meeste Arabische filmmakers deze taboes angstvallig mijden, zijn er wel degelijk Arabische regisseurs die deze gevoelige onderwerpen durven aan te snijden.

In een groot deel van de Arabische wereld vormt terrorisme voor zowel staat als burger een serieus probleem. Ook terrorisme, in welke vorm dan ook, wordt in de Arabische cinema maar zelden kritisch benaderd. Niettemin zijn er een handvol Arabische films waar terrorisme van allerlei kanten belicht wordt.

Prijs: EUR 4,50 per filmblok, toegang tot de discussie is gratis. Reserveren aanbevolen.

Meer informatie over het filmprogramma vindt u op de sites van Arab film Festival en Kriterion.

© Gemeente Amsterdam