Gemeente Haarlem


23 september 2004
R. van Oppenraay, communnicatieadviseur

254/2004
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


PREMIÈRE VIDEODOCUMENTAIRE 'OVERAL IN DE ROOS'

van Jules Kockelkoren & Suzanne de Wit

Zondag 26 September om 13.00 uur start Petran Kockelkoren, Hoogleraar Kunst en Technologie van de Universiteit Twente officieel de eerste vertoning van de videodocumentaire 'Overal in de Roos'(duur: 45 minuten).
Naast impressies van de buurt en zijn bewoners zien we in de videodocumentaire hoe enkele buurtbewoners aan de slag zijn gegaan om het festival te organiseren. Hiermee verweven zijn interviews, o.a. met de voorzitter van de Selimiye Moskee, de sociaal cultureel werker van het buurthuis ' de Drie Punten' en enkele buurtbewoners, waaronder muzikanten en schrijvers die betrokken zijn bij het festival. We zien beelden van hun enthousiaste optredens of voordrachten. Allen vertellen over hun beleving van de buurt, wat er in de buurt speelt en wat ze daarvan vinden.
Na de eerste vertoning is er een doorlopende vertoning tot 19.00 uur in de School van Greiner (in het Rozenprieel) Voorhelmstraat te 25 Haarlem tijdens het culturele festival 'Overal in de Roos'.


Cultureel festival "Overal in de Roos"

Het door enkele buurtbewoners opgezette festival heeft als doel om het gevoel van veiligheid in de wijk te vergroten door de buurtbewoners op deze manier met elkaar kennis te laten maken. Naast optredens op diverse locaties in de wijk kunnen buurtbewoners en bezoekers van het festival op 26 september door de videodocumentaire zien hoe de verschillende bewonersgroepen van het Rozenprieel samenleven. Worden veronderstellingen over deze wijk en zijn bewoners bevestigd of moeten ze worden bijgesteld?


Wijk Rozenprieel

In het Rozenprieel wonen 3110 mensen. Van naoorlogs arbeiderskwartier ontwikkelde de buurt zich tot een wijk met gemengde bevolking. Het opleidings- en inkomensniveau is de laatste 25 jaar aanzienlijk gestegen, met name aan de buitenrand van de wijk. Een kwart heeft tenminste één in het buitenland geboren ouder. Het beleid van de gemeente is erop gericht om de buurt een impuls te geven door het bouwen van woningen in de hogere prijsklasse (Europan). Vanuit ruimer perspectief gezien is de veranderende samenstelling van de bewoners van het Rozenprieel, en de wrijving die dat geeft, kenmerkend voor naoorlogse arbeiderswijken in Nederland.


Kleinschalige Opdrachten in de Openbare ruimte van Haarlem
De Videodocumentaire is een van de 9 kleinschalige opdrachten in de Openbare ruimte, die 9 juni zijn goedgekeurd door B&W van Haarlem na een selectie uit 32 inzendingen om Haarlemmers in contact te brengen met kunst. Deze past binnen een cultuurbeleid waarin wordt gewerkt aan bereikbaarheid van cultuur voor uiteenlopende publieksgroepen.


Sector Maatschappelijke Ontwikkeling
023-5115594
oppenrrw@haarlem.nl


---- --