Vereniging Milieudefensie

Doortrekken A73 van de baan

Amsterdam, 24 september 2004 - Zondag 26 september organiseert Milieudefensie haar derde appelplukdag in de Betuwse Bongerd. Minstens 550 mede-eigenaren van de actieboomgaard doen mee. De plukdag is dit keer extra feestelijk nu vorige week bekend werd dat de A73 vanuit Maas en Waal niet wordt doorgetrokken naar de A50 in de Betuwe. De boomgaard ligt op het beoogde traject van de doorgetrokken snelweg.

Op 15 september stemden Provinciale Staten in Gelderland tegen het doortrekken van de A73. Om de verkeersproblemen in de regio op te lossen, kozen ze in plaats daarvan voor verbreding van de A50 en de aanleg van een nieuwe stadsbrug in Nijmegen-West. Eerder al kozen ook het dagelijks bestuur van het Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN) en van de gemeenten Nijmegen en Arnhem voor deze variant.

Milieudefensie is blij dat het doortrekken van de A73 niet doorgaat. Verbreding van de A50 en aanleg van een stadsbrug heeft weliswaar ook een nadelig effect op natuur en milieu (het leidt tot meer autoverkeer) maar wel minder dan het doortrekken van de A73. De doorgetrokken snelweg zou het waardevolle Betuwse rivierenlandschap opnieuw doorsnijden, net als bij de uiterwaarden bij Slijk-Ewijk en het natuurgebied tussen Nijmegen en Beuningen.

Wat: Appelplukdag in de Betuwse Bongerd Wie: Ongeveer 550 mede-eigenaren van de boomgaard en Milieudefensie Wanneer: 26 september, vanaf 11.00 uur Waar: Nieuwedijk 13 b, gelegen tussen Slijk-Ewijk en Oosterhout

Milieudefensie kocht de Betuwse Bongerd begin 2002 om de aanleg van een haven-, industrie- en overslagterrein in de regio te verhinderen. Mede doordat ruim 5.000 mensen de actie ondersteunden door mede-eigenaar te worden of een plukcertificaat te kopen, bliezen Provinciale Staten in Gelderland dit Multimodaal Transport Centrum (MTC) in 2003 af.

Het succesvolle verzet van Milieudefensie en anderen tegen de komst van het MTC is voor regiobestuurders één van de redenen geweest nu ook af te zien van het doortrekken van de A73. Zij vrezen dat het verzet tegen die variant vertraging oplevert, terwijl zij een snelle oplossing van de bereikbaarheidsproblemen willen.