TT Circuit Assen, 26 sept. 2004

SMA Race of the Champions brengt drie nieuwe wegrace kampioenen naar voren

Klassen 125cc, 250cc en zijspan in Assen beslist

Jarno van der Marel (125cc), Patrick Lakerveld (250cc) en het koppel Martien en Tonnie van Gils (Zijspannen) zijn de nieuwe Nederlands kampioenen in de wegracerace. Zondag greep Jarno van der Marel ('s Gravenzande) zijn eerste Nederlandse titel in de 125cc en Patrick Lakerveld (Wijk en Aalburg) werd onbereikbaar in de klasse van de kwartliters tijdens de Race of the Champions, op het TT Circuit Assen. Bij de driewielers ging de titel naar Martien en Tonnie van Gils (Sprang Capelle). Voor 2700 belangstellenden mochten zij zich laten huldigen bij deze wegrace van de SMA.

Vooraf leek het dat kampioenschap in de 125cc nog niet gehaald kon worden in deze voorlaatste ONK-race. Maar toen de rekenmeesters na afloop hun taak hadden gedaan en de twee slechtste resultaten van beide rijders hadden geschrapt, bleek dat toch kampioen naar voren kwam. Voor Jarno van der Marel, 19 jaar, is het de kroon op zijn constante seizoen. Slechts eenmaal verspeelde hij alle punten, een val in Tolbert schakelde hem voortijdig uit, maar in de andere races zat hij doorlopend voorin. De winst in Assen was zijn vierde eerste plek van het seizoen, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met concurrent Mark van Kreij. Maar de andere resultaten gaven de doorslag en daarmee was Van der Marel meer succesvol. De zaterdagavond gehuldigde Rookie of the Year, Patrick van der Waarsenburg uit Assen, werd zevende.

Patrick Lakerveld kwam in de 250cc tot zijn eerste kampioenschap in zijn carrière. Zondag kwam hij niet verder dan de zevende plek, een fikse tegenvaller. "Mijn motor had mechanische problemen en daardoor raakte ik uit de kopgroep. Ik had het kampioenschap liever op een andere wijze gevierd", liet de Yamaha-rijder weten. Zijn naaste concurrent in het kampioenschap Hans Smees (Harreveld) kwam tot de vierde plek en kan Lakerveld niet meer inhalen tijdens de laatste race, over drie weken op het circuit van Francorchamps in Belgie.

Daar hoeven de zijspanrijders ook niet meer om de eerste plek in de kampioenscompetitie te strijden, want Martien en Tonnie van Gils wisten hun grote voorsprong in de tussenstand om te zetten in de definitieve eerste plaats. Ze wonnen de SMA-race zondag op het TT Circuit Assen, terwijl de naaste belagers, de broers Steenbergen (Kampen) goede zaken deden door tweede te worden en die plek ook in de tussenstand innemen.

De strijd in de Supersport is nog niet beslist. Lijstaanvoerder Barry Veneman (Dalfsen) leverde in op Jan Hanson uit Zweden. Hanson won de wedstrijd en verkleinde zijn achterstand op Veneman. Maar wanneer over drie weken de twee reglementaire schrapresultaten van de brutostand afgetrokken worden, kan de Zweed het Nederlands kampioenschap binnenhalen.

De winst in de klasse Superstock ging naar John Bakker (Terneuzen) die een maand geleden in Tolbert al kampioen werd.

De Duitser Benny Jerzenbeck won de klasse Supermono. De Belgische Yamaha R6 klasse reed twee wedstrijden, de eerste werd gewonnen door Vanlandschoot, de tweede door Fissette.