Ingezonden persbericht

Felle strijd om Jaap Kingma Bokaal TT Circuit Assen

ASSEN, 20040927 -- De voorlaatste wedstrijden in het Open Nederlands Kampioenschap werden afgelopen weekend verreden tijdens "The Race of the Champions" op het fameuze TT Circuit van Assen. Makelaar en teameigenaar Jaap Kingma uit het Friese Burgum stelde voor deze gelegenheid persoonlijk een bokaal beschikbaar. Coureurs uit de kwartliter klasse streden fel om deze bokaal, waaronder de twee "eigen" coureurs Bram Appelo en Emile Litjens.

De twee "Kingma" coureurs trainden zaterdag voor de beste plaatsen op de startgrid. In de eerste kwalificatie training gonsden er een schok door het team heen, daar Emile Litjens, door een oliespoor in de Geert Timmerbocht, hard onderuit schoof. Emile klaagde over pijn in zijn heup en werd na controle door de arts op het TT Circuit verwezen naar het Wilhelmina ziekenhuis te Assen. Na diverse röntgen foto's en onderzoeken bleek de "schade" mee te vallen. Emile onderging nog even een keurig in het medische centrum van het TT Circuit en kon vervolgens nog net op tijd op de motor stappen voor de tweede kwalificatie training. Noemenswaardig is de snelheid waarmee het team de machine van Emile weer "race" klaar had staan na de crash. "Ik heb wel last van stijfheid en spierpijn, maar ga toch proberen om een goede tijd neer te zetten" was het dappere antwoord van de snelle coureur uit het Limburgse America. Deze woorden zette hij positief om in daden en Emile legde beslag op de vijfde kwalificatietijd. Zijn 250cc teamgenoot Bram Appelo wist met zijn Honda naar de zesde tijd te rijden. De enige vrouwelijke coureur binnen het ONK, Carol Litjens, uitkomend voor het Jaap Kingma Racing Team in de 125cc klasse, trainde op haar verjaardag naar een twintigste kwalificatietijd.

Zondagmiddag maakten de drie coureurs van het Jaap Kingma Racing Team zich op voor de wedstrijden. Als eerste de beurt aan Carol. Vanaf de twintigste startplek wist ze uitstekend door de eerste bocht van het TT Circuit te komen en direct een aantal plaatsen te winnen in het 23 coureurs sterke rijdersveld. Kranig streed ze in een groepje van drie coureurs om de vijftiende plek, hierbij sloeg haar machine op onverklaarbare wijze af, Carol vreesde een vastloper, doch dit bleek gelukkig niet het geval en ze wist de Honda opnieuw aan het rijden te krijgen. Ze eindigde door dit voorval toch nog op een verdienstelijke vijftiende plaats en bemachtigde hiermee één punt, die ze bij mag schrijven op haar ONK punten saldo.

Bram en Emile stonden later in de middag op de startgrid. Nadat het ligt op groen was gesprongen, waren beide coureurs meteen voorin te vinden. Bram Appelo kwam de eerst ronde als derde over start - finish en Emile Litjens als vijfde. Na drie ronden viel Bram iets terug, hij miste even de aansluiting met Hans Smees, verschil 1.11 seconden. Hij wist dit echter in één ronde te herstellen en het verschil bleek ineens 0.16 seconden. Emile legde beslag op de derde positie en opende de jacht naar zijn voorgangers. Emile viel nog even terug naar de vierde plaats, doch wist uiteindelijk als derde onder de finishvlag door te rijden en wederom een podiumplaats te veroveren. Bram eindigde de race als vijfde. De race en tevens de Makelaardij Jaap Kingma Bokaal werd gewonnen door Randy Gevers. Hij eindigde voor zijn teamgenoot en ex-GP coureur Henk van de Lagemaat. Patrick Lakerveld, die door mechanische pech naar de zevende plaats was gedegradeerd, mocht zich vanaf zondag Nederlands Kampioen 250cc 2004 gaan noemen.

De successen van de coureurs uit de renstal van Jaap Kingma werden uitgebreid verder gevierd in de riante hospitality en pitbox van het team, alwaar ruim 140 gaten zich hadden verzameld en kostelijk vermaakten onder het genot van een hapje en een drankje.

De volgende race in het ONK kampioenschap zal zijn in het Belgische Francorchamps.