Ingezonden persbericht

Uitreiking eerste officiële keurmerk voor hulpverleners

Een primeur in Nederland

PURMEREND, 20040925 -- In Hotel Volendam, Katwoude wordt 27 september om 16.00 uur een accreditatiecertificaat uitgereikt aan NedCert. NedCert is vanaf dat moment gemachtigd om certificaten uit te reiken aan vakbekwame hulpverleners. Hiermee bestaat voor het eerst in Nederland een officieel keurmerk voor hulpverleners. De overhandiging van het accreditatiecertificaat wordt verricht door de heer Ir. J.C. van der Poel, algemeen directeur van de Raad voor Accreditatie. Mevrouw I. Meijn, directeur van NedCert, neemt het in ontvangst. Het keurmerk is in het leven geroepen door een toenemende behoefte vanuit de maatschappij en zorgsector naar standaardisatie en waarborg voor kwaliteit op het gebied van hulpverlening.


Bekwame hulpverlening
Door recente rampen, zoals de vuurwerkramp in Enschede en de brand in Volendam, en de blijvende dreiging van terroristische aanvallen, zijn bekwame hulpverleners van steeds groter belang. Mevrouw Meijn: "Tot nu toe was het een onoverzichtelijke toestand wat de hulpverlening betreft. Regelmatig komt het voor dat binnen een bedrijf de hulpverleners door verschillende organisaties worden opgeleid, waarbij elke organisatie zijn eigen interpretatie heeft wat betreft de eisen ten aanzien van kennis, vaardigheden, inzicht en attitude".
Om het niveau van hulpverlening te professionaliseren en te waarborgen, heeft NedCert een lijst met kwaliteitseisen opgesteld waaraan hulpverleners moeten voldoen. Aangezien officiële kwaliteitsbeoordeling uitsluitend kan worden gedaan door geaccrediteerde certificatie-instellingen, is NedCert ruim vier jaar geleden begonnen met de voorbereidingen om zo'n instelling te worden.

Certificaten
Hulpverleners die voldoen aan de kwaliteitseisen ontvangen, na het afleggen van een examen, van NedCert een officieel persoonsgebonden certificaat.
Deze zijn wereldwijd geldig en zijn een keurmerk voor hulpverleners. Met de komst van dit certificaat/keurmerk wordt het voor bedrijven/organisaties een stuk makkelijker om bekwame en goed opgeleide hulpverleners in dienst te nemen.