Nutreco NV

PERSBERICHT

Amersfoort, 27 september 2004

Nutreco Holding N.V. bereikt principe-akkoord over verkoop varkensvleesbedrijf Hendrix Meat Group aan Best Agrifund N.V.

Nutreco Holding N.V. heeft een principeovereenkomst getekend met Best Agrifund N.V. voor de verkoop van haar varkensvleesbedrijf Hendrix Meat Group aan Best Agrifund N.V.

De verkoopprijs bedraagt EUR 75 miljoen. Na aftrek van kosten en verrekeningen in verband met deze transactie resteert een netto-opbrengst boven boekwaarde.

De definitieve afronding van deze transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten. Ondernemingsraden en vakbonden zijn om advies gevraagd.

Hendrix Meat Group - gevestigd in Nederland - is een toonaangevende producent van hoogwaardige varkensvleesproducten met een jaaromzet van EUR 450 miljoen.

Zij telt ongeveer 1.100 medewerkers verdeeld over zes vestigingen in Druten, Emmen, Meppel, Hoogeveen, Beilen en Someren. De onderneming richt zich op de productie van vers voorverpakt vlees voor supermarktketens in de Benelux, op bacon voor de Britse markt en speciale producten zoals hammen voor Italië en andere E.U. markten. Het is de bedoeling en de wens van de overnemende partij dat de voltallige directie van Hendrix Meat Group mee overgaat naar Best Agrifund, evenals alle productie- en kantoormedewerkers.

De door Nutreco ontwikkelde systemen voor voedselveiligheid (o.a. tracking & tracing), die inmiddels ook bij Hendrix Meat Group zijn geïntegreerd in de productieprocessen, zullen worden meeverkocht.

Juergen Steinemann, chief operational officer van Nutreco Agriculture: "Hendrix Meat Group heeft binnen de Nutreco-onderneming onvoldoende mogelijkheden om uit te groeien tot een leidende Europese speler. Als onderdeel van Bestmeat - de vleesdivisie van Best Agrifund en de nummer twee in de Europese markt voor vleesproducten - heeft Hendrix Meat Group prima vooruitzichten op het realiseren van haar groeiambities. Op deze wijze zijn de toekomstkansen van Nutreco's varkensvleesbedrijf en de medewerkers het best gewaarborgd."

>>

"Nu Bestmeat ook gebruik kan maken van de door Nutreco ontwikkelde voedselveiligheids-systemen (Nutrace® *) hebben de bedrijven samen de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid voor een bredere toepassing van kwaliteit en veiligheid in de productieketens van de agrofoodsector.

Nutreco heeft eerder met vijf andere toonaangevende diervoederproducenten een gelijksoortig initiatief voor kwaliteitsborging genomen onder de naam TrusQ**.

Op deze wijze is het mogelijk om zowel vanuit begin- als eindpunt van de productieketen aan voedselveiligheid te blijven werken. Dat is een belangrijk winstpunt voor zowel consumenten, klanten als producenten", aldus Steinemann.

Zoals op 3 augustus 2004 tijdens de bekendmaking van de halfjaarcijfers is meegedeeld, voert Nutreco momenteel een strategische heroriëntatie uit met als doel focus op kernactiviteiten met leidende posities, een verbetering van het rendement op geïnvesteerd vermogen en meer stabiliteit in de ontwikkeling van de financiële resultaten.

Na de op 13 september 2004 bekendgemaakte ondertekening van een overeenkomst met Stolt-Nielsen S.A. voor de fusie van alle viskweekactiviteiten van beide ondernemingen, is de vandaag aangekondigde verkoop van Hendrix Meat Group nu de volgende belangrijke stap die Nutreco zet in het proces van strategische heroriëntatie.

De Raad van Bestuur van Nutreco is voornemens op 3 november 2004 een nadere toelichting te geven op de nieuwe strategische koers van de onderneming.

* * * * *

Nutreco Holding N.V.
Nutreco Holding N.V. is een internationale onderneming op het gebied van kwalitatief hoogwaardige voeding voor mens en dier. De onderneming is actief in verschillende schakels van de voedselproductiekolom van vis, pluimvee- en varkensvlees. Deze activiteiten zijn onderverdeeld in Nutreco Aquaculture en Nutreco Agriculture. Binnen acht Business Groepen opereren verschillende Business Units, met meer dan 120 productie- en verwerkingsfabrieken in 22 landen met in totaal circa 13.000 medewerkers.
Sinds haar beursnotering in juni 1997 heeft Nutreco acquisities afgerond in Nederland, Spanje, Duitsland, Canada, Polen, Chili, Portugal, Frankrijk, Schotland, België, Hongarije, Noorwegen, Australië en de Verenigde Staten. In 2003 bedroeg de omzet van Nutreco EUR 3.674,3 miljoen. Nutreco is genoteerd aan het officiële segment van Euronext in Amsterdam en maakt deel uit van de Midkap Index (Amsterdam), de Euronext 150 Index en de Next Prime Index (Euronext).

* NuTrace®: NuTrace staat voor de totaalbenadering van Nutreco voor kwaliteit en informatie in de voedselketen. Het bestaat uit vier pijlers die onderling nauw met elkaar zijn verbonden en waarmee de gewenste optimale kwaliteit in de productieketen kan worden gegarandeerd. Deze vier pijlers zijn NuTrace Certified Qualiy (internationale kwaliteitsstandaarden en certificering), NuTrace monitoring (continue bewaking van kwaliteit en inrichten van waarschuwingssystemen), NuTrace Risk management (het pro-actief managen van mogelijke risico's en procedures voor snelle beheersing van eventuele kwaliteitsproblemen) en NuTrace Tracking & Tracing (een traceringssysteem door de hele keten dat on-line inzichtelijk gemaakt kan worden).Het Nutrace systeem wordt wereldwijd in alle Nutreco-bedrijven ingevoerd.

Nutreco's dochteronderneming Hendrix UTD is met vijf andere toonaangevende Nederlandse diervoeder-producenten onder de naam **TrusQ een samenwerkingsverband aangegaan om de voedselveiligheid in de keten nog beter te borgen. Dit 'Feed Safety Program' concentreert zich op de grondstoffenstroom en wil door een systematische screening van leveranciers en grondstoffen de risico's op vermenging met ongewenste bestanddelen in veevoeders sterk verminderen. Daarnaast worden hoge eisen gesteld aan de logistiek en productieprocessen van de grondstoffenleveranciers. De zes bundelen hun kennis en ervaring op het gebied van monitoring en kwaliteitsbeheersing om grondstofleveranciers én grondstoffen systematisch en objectief te screenen.

Voor meer informatie voor de pers:
Frank van Ooijen, Director Corporate Communications, Nutreco Holding N.V.
Telefoon: 033 - 422 6141, mobiel: 06 55 34 00 12.

---- --