Verbond van Verzekeraars

Zelfregulering pensioenfondsen geen goed idee

De taakafbakening van pensioenfondsen moet middels zelfregulering plaatsvinden. Dat is althans de mening van het CDA, de PvdA en VVD, die zich onlangs tijdens een Algemeen Overleg (AO) aansloten bij de kabinetsreactie op het rapport van de commissie Conglomeraatvorming pensioenfondsen (commissie-Staatsen). Het Verbond vindt zelfregulering op dit punt echter geen goede oplossing.

De commissie-Staatsen heeft vorig jaar in een rapport haar advies gegeven over nevenactiviteiten en conglomeraatvorming bij pensioenfondsen. Daarbij gaat het om activiteiten die niet direct samenhangen met de kerntaken, zoals beleggend ondernemen of het aanbieden van producten die niet te beschouwend zijn als onderdeel van een collectieve pensioenregeling. De commissie concludeert in haar rapport dat zulke activiteiten niet passen bij het doel waarvoor een pensioenfonds in het leven is geroepen. Daarom moeten de fondsen zich toeleggen op hun kerntaken, te weten het beheren en beleggen van pensioengelden en het uitkeren van pensioenen.

Pension fund governance
Het kabinet staat achter het advies van de commissie. Minister De Geus liet begin september in een vervolgreactie weten dat hij voor de taakafbakening van pensioenfondsen aanknopingspunten ziet voor zelfregulering, in aansluiting op de discussies rondom pension fund governance. Tijdens het AO waarschuwde hij wel dat de keuze voor zelf reguleren niet impliceert dat de sector het zelf mag weten. Het CDA, de PvdA en VVD sloten zich daarbij aan.

Heldere wetgeving
Hoewel het Verbond zelfregulering in het kader van pension fund governance toejuicht, is het belangrijk dat de kerntaken en de daarmee samenhangende activiteiten van pensioenfondsen wél helder in de wet worden vastgelegd. Voor een adequate afbakening is het belangrijk dat er objectieve grenzen zijn. Op grond van commerciële motieven is het immers moeilijk om overtredingen vast te stellen, aldus het Verbond. Ook is de handhaving bij zelfregulering een probleem; het is het Verbond nog niet duidelijk hoe eventuele zelfregulering wordt gecontroleerd.

Levensloop
Tijdens het AO ontstond nog een discussie over de vraag of pensioenfondsen ook levensloopregelingen mogen uitvoeren. Minister De Geus liet weten daar geen voorstander van te zijn, terwijl zijn partijgenoot Pieter Omtzigt (Tweede-Kamerlid) het tegenovergestelde riep. Een paar uur later bleek dat de uitlating van Omtzigt zijn persoonlijke mening was (en dus geen CDA-standpunt), toen vice-fractievoorzitter Gerda Verburg hem terugfloot. Terecht, vindt het Verbond, want uitvoering door pensioenfondsen staat haaks op het individuele karakter van de levensloopregeling. Bovendien valt het zeker niet binnen de kerntaken van een pensioenfonds.

Verzekerd!, september 2004