Vlaamse overheid

Regering houdt Vlaamse vinger aan de Europese pols

Het Vlaamse regeerakkoord vermeldt uitdrukkelijk de ambitie om maximaal de Vlaamse belangen te behartigen in Europa en pro-actief de kansen te grijpen die zich in de Europese Unie aandienen. Ook de optimale coördinatie van het beleid ten aanzien van de EU rekent de regering tot haar doelstellingen.

Op voorstel van Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert BOURGEOIS, bekrachtigde de Vlaamse Regering daarom de "Vlaamse vinger aan de Europese pols". Deze tabel, opgemaakt samen met de administratie Buitenlands Beleid en de Vlaamse vertegenwoordiging bij de EU, biedt zesmaandelijks een overzicht van de voor Vlaanderen belangrijkste EU-dossiers voor de komende periode. Elk dossier wordt deskundig geduid en wat de nieuwe Europese regelgeving betreft, wordt in detail belicht welke ministeriële departementen en administraties betrokken moeten worden bij de voorbereiding en behandeling ervan. Zo kunnen de dossiers tijdig voorbereid en geagendeerd worden met het oog op een pro-actief en afgestemd Vlaams Europees beleid.

Daarnaast biedt de Vlaamse vinger aan de Europese pols ook een vooruitblik op de prioriteiten van het wisselend EU-voorzitterschap, met aandacht voor zowel de kansen voor Vlaanderen als de pijnpunten. Inzake het huidige Nederlandse voorzitterschap wordt onder meer de discussie omtrent het meerjarige begrotingskader van de EU aangestipt, net als de zogenaamde Bolkestein- richtlijn en de evaluatie van de economische doelstellingen van de Lissabon-agenda.

Op basis van een beurtregeling, zullen de bevoegde Vlaamse ministers het woordvoerderschap van de Belgische delegatie bekleden in de Europese raden die handelen over Onderzoek (24 september en 25-26 november) en over Media en Cultuur (15-16 november). Ook in de officieuze raden waar het toekomstige cohesiebeleid en ruimtelijke ordening en huisvesting aan bod komen, zullen Vlaamse ministers het woord voeren.

De Vlaamse Regering dringt er bij minister Bourgeois op aan om blijvend de Vlaamse vinger aan de Europese pols te houden en dus ook in de toekomst regelmatig te informeren omtrent de voor Vlaanderen belangrijke EU- dossiers. De minister zal dan ook bijkomend, conform het regeerakkoord, elke maand de Vlaamse Regering informeren omtrent belangrijke Europese aangelegenheden en evoluties.

persinfo: Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. 0496 - 27 57 81 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be


---