FALKE EN VERBAAN B.V.


Daling ziekteverzuim in pilot-instellingen V&V-branche bijna 2,5 maal zo groot
Cijfers wijzen op succes van Integraal Verzuimmanagement

Dit cijfer blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Falke & Verbaan in opdracht van het Sectorfonds Zorg namens de sociale partners in de V&V branche (Verplegings- & Verzorgingshuizen). In het kader van het Arboconvenant binnen de branche heeft in 2002 en 2003 bij 10 V&V-instellingen een door het Sectorfonds Zorg gesubsidieerde proef plaatsgevonden op het gebied van verzuimbeheersing. Daarvoor werd het Integraal Verzuimmanagementconcept van Falke & Verbaan ingezet. Het concept bestaat uit vier hoofdonderdelen: analyse/quick scan onderzoek, koersbepaling via een workshop consensusvorming, training van (direct) leidinggevenden en een intervisie/evaluatiebijeenkomst. Eerder al was dit concept o.a. binnen de GGZ-branche een groot succes.

Uit het onderzoek blijkt dat bij alle pilot-instellingen een daling in het verzuimpercentage zichtbaar is. Ten aanzien van het totale verzuim per instelling is in 2003 een gemiddelde daling bereikt van bijna 30% van het totale percentage in eind 2002. Het percentage daling varieert van 15% tot zelfs 51%! In de sector is het verzuim in 2003 gedaald van 6,8% naar 6,1%. Gemiddeld is dit een percentuele daling van 11,5%. In de branche is het verzuim gedaald van 7,4% naar 6,5%. Gemiddeld over het totale verzuim in de branche is dat 12,1% daling. De daling bij de pilotinstellingen, is bijna 2,5 maal zo groot als die binnen de sector en branche.

Primaire doelstelling en resultaten
Het hoofddoel van het traject was volgens alle respondenten een daling van het verzuimpercentage te realiseren. Daarnaast waren het bereiken van een cultuuromslag en het verkrijgen van handvatten voor leidinggevenden de belangrijkste doelen. Acht van de tien respondenten geeft aan dat het gewenste effect ook bereikt is. Negen van de tien geven aan dat er ook positieve spin-off effecten van het verzuimmanagementtraject zijn naar andere aspecten van de bedrijfsvoering. Daarvan geeft drie kwart aan dat de stijl van leidinggeven zakelijker geworden is. De helft van de respondenten zegt dat de organisatiecultuur is veranderd en ruim een derde geeft aan dat er resultaatgerichter gehandeld wordt. Bijna drie kwart geeft aan dat ook de Wet verbetering Poortwachter een positief effect heeft gehad op het verzuimpercentage binnen de organisatie.

Afgeleide doelen ook gerealiseerd
Behalve dat alle instellingen een aanzienlijke daling in verzuimpercentage bereikt hebben, is belangrijk dat op een na alle instellingen (ruim) het door de instelling zelf gestelde verzuimtarget gehaald hebben. Bijna driekwart geeft aan dat de leidinggevende de regie bij verzuim in handen heeft. Tenslotte is de tevredenheid over de rol van zowel de bedrijfsarts als de Arbo-dienst gestegen. Als verbeterpunt geven de instellingen aan dat aandacht voor borging en continuïteit beter zou kunnen. En dat een geregelde follow-up in de vorm van intervisie of evaluatie gewenst is.

--Einde persbericht---