Gemeente Son en Breugel


Bladcampagne weer van start

In het najaar ondervinden veel mensen hinder van vallend blad. Om de overlast en onveiligheid zoveel mogelijk te beperken start de afdeling Groen en Beheer de "bladcampagne" weer op. Vanaf medio oktober tot vlak voor Kerst worden met inzet van extra mankracht en hulpmiddelen de bladeren van 15.000 straatbomen op hoofdwegen, fietspaden en in de wijken verwijderd.

Het verwijderen van het blad van de wegen is voor de verkeersveiligheid en ter voorkoming van verstoppingen van de straatkolken. De hoofdwegen en belangrijke fietspaden zijn daarom als eerste aan de beurt. Daarna volgen woonstraten, grasvelden en plantsoenen.
Afgevallen blad is goed voor het bodemleven. Daarom wordt alleen waar nodig blad geruimd. Van grote stroken bosplantsoen worden alleen de randen grenzend langs wegen geruimd. Uit de smalle groenstroken wordt al het blad verwijderd.

De werkmethode
Het blad van de verharding wordt geruimd met behulp van bladzuigers en veegwagens. Om efficiënt te werken worden gelijktijdig de randen van plantsoenen uitgeharkt. Dit blad wordt dan gelijktijdig opgezogen en afgevoerd. Het heeft de voorkeur om het blad zo snel mogelijk te ruimen omdat direct na het vallen het blad nog redelijk licht is. Als het blad langer blijft liggen is het lastiger te ruimen omdat het vast gaat zitten.
Bewoners mogen op plekken waar veel blad ligt ook zelf een bijdrage leveren bij het opruimen van de bladeren. Het blad uit de straat mag op een hoop, bijvoorbeeld op een grasstrook tegen de goot, bij elkaar geveegd worden zodat het blad door de veegploeg eenvoudig meegenomen kan worden. Er mogen echter geen takken of andere verontreiniging tussen de bladeren zitten, dit verstopt namelijk de zuigapparatuur.

Planning
De planning van de werkzaamheden is sterk afhankelijk van weersinvloeden zoals nachtvorst en regen. Ook de soort boom heeft invloed op de wijze van werken. Eiken laten bijvoorbeeld het blad geleidelijk vallen, terwijl Platanen dit in één keer doen. Daarom is vooraf geen exacte planning per wijk of buurt te geven. Het streven is om in de periode van eind oktober tot vlak voor de kerstdagen gemiddeld in 2 a 3 keer in de woongebieden het blad te verwijderen. We houden rekening met die plaatsen waar veel grote bomen staan. Langs hoofdwegen en belangrijke fietspaden wordt het blad vaker verwijderd.

Particulier blad
Blad uit eigen tuin moet u zelf verwijderen. Bladeren kunt u in de groene GFT-bak aanbieden. Is uw bak te klein dan kunt u het meerdere vuil naar de milieustraat brengen. Nog beter is het om het overtollige blad op een composthoop op te slaan en de compost in het voorjaar te gebruiken voor de borders in de tuin.

Bladkorven
Op plaatsen waar sprake is van langdurig bladval en langs invalwegen worden voor algemeen gebruik bladkorven geplaatst (zie schema). Deze korven zijn alleen bedoeld voor blad afkomstig van de openbare ruimte. Takken of ander afval mag niet in de korf worden gedeponeerd! Wij verzoeken u vriendelijk de korven te gebruiken waarvoor ze zijn bedoeld. Bij misbruik wordt de korf verwijderd. De volle korven zullen frequent door de gemeente geleegd worden. Op verdere aanvragen voor het plaatsen van bladkorven kunnen wij, mede vanwege het hiermee samenhangende frequente en intensieve beheer, echter niet ingaan.

Ongemak
Gedurende de bladcampagne zal er enige ongemak zijn van bijvoorbeeld machinegeluiden of opwaaiend vuil. Ook is het mogelijk dat u gevraagd wordt de auto in uw straat elders te parkeren om het ruimen van het blad mogelijk te maken. Dit zal dan vooraf worden aangegeven.

Vragen
Indien u vragen heeft over dit onderwerp kunt u terecht bij de Centrale publieksbalie van de afdeling Dienstverlening publiek telefoon 491 491.
 Plaatsing bladkorven 2004

Elbelaan       2 st   Sint Genovevastraat      1 st.
Brabantlaan    2 st.   van den Elsenstraat      1 st.
Groningenlaan  1 st.  Stakenburgstraat          2 st.
Lupinelaan     3 st.  Boslaan                  5 st.
Varenlaan      2 st.   Antoon van de Venstraat 1 st.
Oranjelaan     2 st.  de Bontstraat            3 st.
Wilhelminalaan 5 st.  Edelweissstraat          2 st.
Hoplaan        2 st.  Larikslaan                1 st.
Hulstlaan       1 st.