Gemeente Voerendaal


27/9/2004 - Verkoop woningen van gemeentelijk woningbedrijf

Verkoop 32 woningen van het voormalig gemeentelijk woningbedrijf

In 1996 heeft de gemeenteraad van Voerendaal besloten tot opheffing van het gemeentelijk Woningbedrijf. Het merendeel van de gemeentelijke woningen is aan de Woningvereniging Voerendaal (tegenwoordig Woningstichting Voerendaal) verkocht. Verder besloot de raad om de overige woningen aan de zittende huurders te verkopen, met dien verstande dat de woningen waarvan de huurder niet tot aankoop wenste over te gaan, bij huuropzegging aan derden zouden worden verkocht.

Van deze laatste categorie woningen heeft de gemeente nog 32 woningen in bezit. Bij de vaststelling van de begroting 2003 heeft de gemeenteraad besloten om deze 32 woningen eveneens te verkopen. Het college heeft vervolgens het besluit genomen om deze woningen tezamen aan één nieuwe eigenaar c.q. verhuurder te verkopen.

Het uitgangspunt dat alle rechten van de huidige huurders bij verkoop overgenomen dienen te worden, heeft te allen tijde voorop gestaan. De huurders mogen dus geen nadelige gevolgen van de overdracht ondervinden. De gemeente is dan ook op zoek gegaan naar een nieuwe eigenaar die te boek staat als een goed verhuurder. Naar aanleiding van regelgeving van het Ministerie van VROM dient een bepaalde procedure bij de verkoop te worden gevolgd om met name de rechten van de huurders te waarborgen. Deze procedure bepaalt onder andere hoe de verkoopwaarde van de woningen dient te worden vastgesteld en welke volgorde bij de verkoop aangehouden dient te worden. Zo hebben zogeheten toegelaten instellingen (o.a. woningcorporaties) in eerste instantie voorrang op particuliere verhuurders en investeerders.

Na een zorgvuldige voorbereiding zijn de woningen aan een aantal woningcorporaties uit de regio aangeboden. Onlangs is besloten om tot verkoop aan de woningcorporatie Wonen Heerlen over te gaan. De overdracht zal per 1 januari 2005 plaatsvinden. Wonen Heerlen (voorheen BALANS) maakt deel uit van de woningcorporatie Wonen Limburg. Deze corporatie is actief in een groot deel van Limburg en verhuurt in totaliteit meer dan 24.000 woningen. Wonen Heerlen heeft in Voerendaal 36 woningen aan het Milleveld in haar bezit.

De huurders van de 32 woningen worden door de gemeente en door de nieuwe verhuurder uitgebreid geïnformeerd over de overdracht.