Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Opleidingskansen jongeren verdwijnen

27 september 2004 De opleidingskansen van jongeren in de monumentenzorg dreigen te verdwijnen. Dit is een rechtstreeks gevolg van het intrekken van de subsidie door staatssecretaris Van der Laan van Cultuur aan de Regionale Opleidingsprojecten (ROPs).

De staatssecretaris vindt dat het direct of indirect bijdragen aan opleidingen voor het in stand houden of continueren van het ambacht niet tot de kerndoelstellingen van het nationaal cultuurbeleid behoort. Het AVBB vindt dit onbegrijpelijk omdat voor het behoud van monumenten het vakmanschap een eerste vereiste is. Om voldoende instroom van jonge vaklieden te bevorderen, is vier jaar geleden een speciale financieringswijze afgesproken waarbij de partners in de restauratiewereld de handen ineen slaan. Rijk, provincies en bouwsector dragen gezamenlijk bij. De staatssecretaris heeft met haar maatregel dit initiatief nu van tafel geveegd.

Het verdwijnen van de ROPs is één van de onderwerpen in de uitgave BouwNieuws van deze week. Het blad besteedt veel aandacht aan Prinsjesdag met de voor de bouw relevante delen van het aangekondigde kabinetsbeleid en reacties daarop vanuit de sector. De belangrijkste delen van de Macro Economische Verkenning zijn in woord, grafiek en getal samengevat.

Verdere onderwerpen in BouwNieuws:

- De voors en tegens van elektronisch aanbesteden
- Voorzitter Brinkman over allochtonen in de bouw
- De prijs voor het beste leerbedrijf

- Een enquête onder middelgrote bouwondernemers over de toekomst

Bron
AVBB