GroenLinks

GroenLinks presenteert plan met structurele hervormingen

27 september 2004

GroenLinks vindt dat structurele hervormingen nodig zijn om Nederland klaar te stomen voor de toekomst. De nota `100% samenleving' bevat voorstellen op de lange termijn op het gebied van groene politiek, economie, onderwijs, arbeidsmarkt, belastingen en begroting.

Deze nota biedt een politiek en economisch alternatief voor de `structurele hervormingen' van Balkenende II. Die `structurele hervormingen' bereiden Nederland niet voor op de toekomst. De druk op iedereen om langer (door) te werken wordt afgewenteld op mensen met lage inkomens en een smalle beurs. Het kabinet predikt de kenniseconomie, maar weigert te investeren in menselijk kapitaal. Bovendien regeert het taboe. Het taboe op het omgooien van de investeringen in asfalt en beton. Het taboe op een groene politiek die Nederland duurzaam moet maken. Het taboe op vermindering van de subsidies op vermogen (o.a. hypotheekrenteaftrek), zodat werken minder zwaar belast kan worden en de schatkist wordt gespaard. Het taboe op een eerlijke verdeling van de lasten van de vergrijzing. Het taboe op eisen aan werkgevers, bijvoorbeeld om de arbeidsdeelname van ouderen, vrouwen, allochtonen en jongeren te vergroten. Zo zet Balkenende II koers naar twee Nederlanden: een land van welgestelden die zonder hinder van de overheid in welvaart en overvloed hun eigen leven vormgeven. Daarnaast een land van gewone burgers in voor- en tegenspoed, die in de overheid geen bondgenoot meer aantreffen, maar een bovenmeester die de eigen verantwoordelijkheid predikt. Dat zal vooral mensen treffen die straks niet (meer) kunnen aanhaken in de veranderende economie.

GroenLinks wil échte structurele hervormingen. Een 100%-Samenleving is duurzaam, solidair en innovatief. De overheid trekt zich niet terug, maar hervormt, prikkelt, verleidt en stimuleert. Daarvoor breekt GroenLinks met de taboes van Balkenende II en doet zij in deze nota tientallen voorstellen op weg naar Nederland in 2030. Een greep hieruit:


- Vergroening van belastingen: vervuiling wordt duurder, arbeid goedkoper.


- Niet 80 miljard euro voor infrastructuur (vooral wegen), maar 40 miljard voor onderwijs, onderzoek en duurzame energie.


- Arbeidsparticipatie omhoog naar 80% in 2030. Vooral de arbeidsdeelname van vrouwen, allochtonen, laagopgeleiden en ouderen kan omhoog. Door te investeren in mensen (scholing), maatwerk in arbeid (bijvoorbeeld deeltijdwerk en deeltijdpensioen), een brede levensloopregeling voor iedereen, flexibilisering van de pensioengerechtigde leeftijd, een ambitieuze emancipatie-agenda (recht op kinderopvang), forse verlaging van lasten op laagbetaalde arbeid en specifiek arbeidsmarktbeleid voor kwetsbare groepen werknemers.


- Eerlijker verdeling van de lasten. De huidige subsidies op vermogen (hypotheekrenteaftrek, bovenmatige aftrek pensioenpremies, vermogensinkomsten) moeten worden aangepakt. 65-plussers met een goed inkomen gaan meebetalen aan de AOW.


- De arbeidsproductiviteit moet omhoog. Dat kan alleen als de overheid geld steekt in onderwijs (met name VMBO), onderzoek en scholing.


- Een groene, innovatieve economie vraagt naast een krachtig milieubeleid om 10.000 innovatievouchers voor het midden- en kleinbedrijf en een basisinkomen voor startende ondernemers.


- De overheid voert een duurzaam en trendmatig begrotingsbeleid. Het huidige Stabiliteit en Groeipact moet worden hervormd. In plaats van de huidige 3%-grens voor het feitelijk begrotingstekort moeten landenspecifieke afspraken over het structurele saldo worden gemaakt.


- Het Europese en Nederlandse landbouwbeleid gaat op de helling. Export- en inkomenssteun worden afgeschaft en omgevormd naar financiering van groene en blauwe diensten. Zo komt er geld vrij voor een ambitieus Europees programma voor duurzame economische groei, R&D en innovatie, onderzoek, onderwijs en training.

De volledige nota is te vinden op:

http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2004-09-27.3449/ publication/download_file

Femke Halsema

Kees Vendrik

«