Politie Limburg-Noord

Prijswinnaars in het zonnetje gezet door de politie Horst


Datum: 27-09-2004
Tijd bericht: 09:13
Plaats: Horst

De politie Horst heeft zondag 26 september de vijf winnaars van de flitsende actie, die ze de afgelopen weken heeft gehouden, in het zonnetje gezet. De actie was georganiseerd rondom gele kaarten die een promotieteam uitdeelde tijdens de veiligheidsmarkten die de politie Horst, samen met een aantal partners, op poten heeft gezet. De winnaars werden feestelijk ontvangen op het regiobureau in Venlo om de door hen gewonnen prijs in ontvangst te nemen. In hun gezelschap waren nog drie andere winnaars: zij deden mee aan een bijzondere prijsvraag die de partners organiseerden tijdens de veiligheidsmarkten.

De politie van de basiseenheid Horst organiseerde in kader van het 10-jarig bestaan van de politieregio Limburg-Noord een aantal veiligheidsmarkten in haar verzorgingsgebied. Dit deed zij tijdens een aantal lokale evenementen in Wanssum, Horst, Lottum en Sevenum. Zij greep deze gelegenheid aan om het auto-inbrakenproject 'Zij pikken het, wij niet!' nog eens op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen. Om nadrukkelijk aan te geven dat niet alleen de politie er is om te werken aan een verhoging van de veiligheid, heeft de politie Horst de samenwerking gezocht met een aantal partners die relatie hebben met het onderwerp auto-inbraken. Samen presenteerden zij zich aan het publiek.

Flitsende actie Tijdens de veiligheidsmarkten deelde de politie ruim 8.000 flyers met gele kaarten uit. Deze kaarten bevatte een aantal tips om auto-inbraken te voorkomen, maar ook een waarschuwing voor potentiële auto-inbrekers: 'Let op! Op advies van de politie heb ik géén waardevolle spullen in mijn auto liggen.' Rondom deze gele kaarten had de politie een flitsende actie bedacht waarbij een leuke prijs was te winnen. Tijdens controles die de politie in de weken na de veiligheidsmarkten hield in het kader van het auto-inbrakenproject 'Zij pikken het wij niet!' ging zij op zoek naar autobezitters die hun waardevolle spullen uit de auto hadden gehaald én de gele waarschuwingskaart zichtbaar hadden achtergelaten. Vijf van hen werden eruit gepikt waarna de auto werd vastgelegd op de gevoelige plaat, geflitst door de politie Horst. De foto's zijn, na toestemming van de eigenaars, vervolgens onder meer gepubliceerd op de website www.politielimburgnoord.nl. Op zondagmorgen kregen de winnaars tijdens een feestelijke prijsuitreiking een waardebon overhandigd, als beloning voor hun goede gedrag.

Raad de schade De drie andere winnaars hadden tijdens hun bezoek aan een van de veiligheidsmarkten meegedaan aan een prijsvraag van de partners van de politie. Bij deze prijsvraag moesten de bezoekers aangeven hoe hoog zij de schade schatten die was aangericht tijdens een inbraak in een auto. Bijna 750 bezoekers waagden een poging. De drie die het dichtste bij het schadebedrag zaten, wonnen een routenavigatiesysteem, dat beschikbaar was gesteld door de deelnemende partners van de veiligheidsmarkt. Ook deze prijzen werden zondagmorgen uitgereikt.

De politie Horst en de deelnemende partners kijken tevreden terug op het verloop van de veiligheidsmarkten, die bezocht werden door ruim 20.000 belangstellenden. De bezoekers konden aan de hand van demonstraties en persoonlijke verhalen meer te weten komen over hoe auto-inbrekers te werk gaan, wat voor schade ze aan kunnen richten en wat vervolgens gedaan kan worden om de schade te herstellen. Daarnaast was er uiteraard ook veel aandacht voor het voorkomen van auto-inbraken en --diefstallen en kon de bezoeker een hoop opsteken over preventiemaatregelen. Het belangrijkste doel was om autobezitters nog meer te motiveren om zelf maatregelen te nemen om auto-inbraken te voorkomen. Tijdens de controles die tot dusver gehouden zijn in het kader van 'Zij pikken het, wij niet!' hebben de politiebeambten nog te vaak geconstateerd dat met name de autoradio of het frontje in de auto wordt achtergelaten, een geliefde buit voor auto-inbrekers. De politie is ervan overtuigd dat als mensen geen waardevolle spullen in het zicht achterlaten, de kans op slachtofferschap aanzienlijk wordt verkleind. De politie hoopt daarom dat de autobezitters ook in de toekomst de gele kaart blijven uitdelen aan de auto-inbrekers!