Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 27 september 2004

Gemeente Kampen wint prijs: Vrijwilligersvriendelijkste gemeente van Overijssel

Vrijdag 24 september organiseerde het Servicecentrum VrijwilligersWerk Overijssel (SVWO) een feestelijke manifestatie rond de Overijsselse Vrijwilligersprijs. Het thema van de jaarlijkse Overijsselse Vrijwilligersprijs was dit jaar waardevol vrijwilligerswerk. Er werden drie prijzen uitgereikt: één voor een vrijwilligersorganisatie, één voor een individuele vrijwilliger en één voor de vrijwilligersvriendelijkste gemeente. Negen gemeenten werden voorgedragen voor de vrijwilligersvriendelijkste gemeente. Dat waren Olst/Wijhe, Kampen, Hengelo, Borne, Hellendoorn, Zwolle, Hof van Twente, Enschede en Almelo. Uiteindelijk heeft de gemeente Kampen de prijs gewonnen.

Het doel van de prijs is een stimulerende rol te vervullen naar gemeenten toe op het gebied van het vrijwilligerswerk. De prijs is een speciaal daarvoor ontworpen kunstwerk door kunstenaar Els Mondt, een wisselprijs. De gemeente die de prijs wint, ontvangt na een jaar een kleine uitvoering van deze wisselprijs. Deze prijs wordt maandagmiddag 27 september om 14.00 uur onthuld in het stadhuis.

De jury heeft bij de beoordeling gekeken naar de opstelling van gemeenten. Zij kunnen goede voorwaarden scheppen, zodat het vrijwilligerswerk in de gemeente optimaal kan functioneren. Vrijwilligers hoeven zich dan niet met allerlei randvoorwaarden bezig te houden, maar kunnen zich alleen richten op de inhoud van hun werk.

Criteria:

* de gemeente heeft oog voor het brede terrein van het vrijwilligerswerk

* de gemeente heeft een stimulerende rol bij de erkenning en waardering van het vrijwilligerswerk en van de vrijwilligers
* de gemeente zorgt voor ondersteuning en faciliteiten voor het vrijwilligerswerk door het verstrekken van subsidies of door het formuleren van goede regelingen op het terrein van onkostenvergoedingen en verzekeringen

* de gemeente heeft een duidelijk contactadres
* het vrijwilligersbeleid van de gemeente is vastgelegd in een vrijwilligersnota

* het is duidelijk wat men kan verwachten van de gemeente waarin vrijwilligers actief zijn

* er is sprake van overleg tussen gemeente en vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties

Vanwege het sterke vrijwilligersbeleid, vanwege de financiele armslag voor de vrijwilligerscentrale en vanwege de goede structurele voorzieningen voor tal van vrijwilligersorganisaties, reikt de jury dit jaar de prijs uit aan de gemeente Kampen. Daarnaast ontving Stichting Life live uit Kampen de eerste prijs in de categorie vrijwilligersorganisaties voor het organiseren van een jaarlijkse motordag voor ongeveer 250 verstandelijk gehandicapten en hun begeleiders.