Opkopzorg


Beheersing kosten centraal in Zorgnota 2005

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de Rijksbegroting gepresenteerd. Onderdeel daarvan is de Zorgnota, de begroting van het Ministerie van VWS. De minister en staatssecretaris willen de uitgaven in de gezondheidszorg in het komende jaar beheerst laten groeien.

Er komt extra geld om de groei van de vraag naar zorg te kunnen opvangen. Maar tegelijkertijd worden maatregelen genomen om de kosten binnen de perken te houden en de zorg doelmatiger te maken.

Om de AWBZ-uitgaven beheersbaar te houden voor de korte termijn, is eind augustus een convenant gesloten met de zorgaanbieders. Hierin is afgesproken dat de zorgaanbieders tot en met 2007 1,25 procent meer mensen zorg geven. De uitgaven mogen groeien binnen de afspraken die in het regeerakkoord zijn gemaakt.

Centrale Indicatiestelling
Om de AWBZ doelmatiger te maken, wordt een centrale indicatiestelling per 1 januari 2005 ingevoerd. Deze Centrale Indicatiestelling Zorg moet ervoor zorgen dat er zo uniform mogelijk wordt geïndiceerd en de bureaucratie zoveel mogelijk wordt vermeden.

Om de financiële transparantie van de zorg te verbeteren, wordt op dezelfde datum de functiegerichte bekostiging voor extramurale zorg van kracht. Tegelijkertijd wordt de contracteerplicht van zorgkantoren afgeschaft. Zorgkantoren krijgen de mogelijkheid om te onderhandelen over de in te kopen zorg.

AWBZ en WMO
Voor de langere termijn wil de staatssecretaris de kosten beheersen en de doelmatigheid vergroten door de AWBZ terug te brengen tot waarvoor de wet was bedoeld: zorg voor chronisch zieken, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten, mensen in verpleeg- en verzorgingstehuizen en mensen die langer dan een jaar intramurale psychiatrische hulp nodig hebben.

Daarvoor wordt hulp en ondersteuning ondergebracht in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), waarin ook de Welzijnswet en de Wet voorzieningen gehandicapten opgaan. Het budget voor deze zorg dat nu nog in de AWBZ zit, zal dan ook naar de gemeenten gaan. Opdat hulpvraag en aanbod op lokaal niveau beter op elkaar kunnen worden afgestemd, zullen de gemeenten de verantwoordelijkheid krijgen voor de uitvoering van de WMO. In 2005 wordt de wettekst voor de WMO gemaakt.

Meer informatie
Meer over de begroting van het Ministerie van VWS en de uitgaven voor het is te vinden op de webiste van het Ministerie van Financiën.

Zie ook de speciale Prinsjesdag-pagina op de website van het Ministerie van VWS.

Datum: 21-09-2004