PvdA Europees parlement


Europese socialisten presenteren aanpak hoorzittingen

27 september 2004
De sociaal-democratische (PES) fractie in het Europees Parlement, waar de PvdA-eurodelegatie bij aangesloten is, presenteerde vandaag twaalf kernpunten voor de hoorzittingen met de beoogde eurocommissarissen, die de komende twee weken plaatsvinden. Daarbij waarschuwden de sociaal-democraten dat er twee kandidaten zijn - de Nederlandse Neelie Kroes en de Italiaanse kandidaat Rocco Buttiglione - die moeilijkheden kunnen opleveren. Zij kunnen zich voorbereiden op extra aandacht van de PES-fractie.

Tijdens een persconferentie in Brussel zei Jan Marinus Wiersma, woordvoerder van de fractie: "We willen er zeker van zijn dat mevrouw Kroes, gezien haar vroegere zakenconnecties, volledig onafhankelijk kan optreden." De Oostenrijkse europarlementariër Hannes Swoboda, secretaris van de PES-fractie, voegde hier aan toe: "Mevrouw Kroes is een risico voor de nieuwe Commissie. Wij willen geloofwaardige antwoorden tijdens de hoorzittingen."

De Europese sociaal-democraten zijn tevens bezorgd over het voorstel van voorzitter Barroso om de heer Buttiglione te benoemen op de post Binnenlandse Zaken. "Hij zal zijn uitspraken over vluchtelingenkampen nader moeten toelichten. We zullen hem ook ondervragen over het Europese arrestatiebevel, aangezien hij lid is van de enige Europese regering die de overeenkomst hierover niet wil implementeren. Zijn standpunten over burgerlijke vrijheden en rechten voor homoseksuelen zijn wat ons betreft rampzalig," aldus Swoboda.

De PES-fractie presenteerde de kernthema´s voor de hoorzittingen. Omdat de Commissie in gezamenlijkheid zal optreden moet elk van de kandidaten tijdens de hoorzittingen op deze thema´s ingaan.

Jan Marinus Wiersma wees er op dat een meerderheid van de socialisten eerder tegen de nieuwe Commissievoorzitter Barroso heeft gestemd, maar voegde er aan toe, "we zitten nu in een andere fase van het proces en we benaderen de kandidaten met een open blik. We zullen de kandidaten op inhoud ondervragen. Elke kandidaat kan van ons een zeer zorgvuldige behandeling verwachten."

Over de mogelijkheden voor de PES-fractie na afloop van de hoorzittingen zei Swoboda: "Als het optreden van kandidaten tijdens de hoorzittingen onbevredigend is, kunnen we Barroso vragen de portefeuilleverdeling te wijzigen. Of, als bepaalde aantijgingen niet weerlegd kunnen worden, zouden we zelfs de hele Commissie kunnen afwijzen. Dat neemt niet weg dat als we ja zeggen tegen de ploeg van Barroso, dat gebeurt onder het motto ´We geven hem een kans´."


---

______________

Zie voor de kernthema's van de PES-fractie hierachter. De twaalf thema´s zijn:


* groei, concurrentievermogen en het sociale Europa
* de strijd tegen de armoede, binnen Europa (regionale ongelijkheden, de positie van Roma) en daarbuiten (met name in de buurlanden van de EU)

* de financiering van de EU

* globalisering en verschuiving van economische activiteit
* de strijd tegen terrorisme en internationale misdaad
* de kwaliteit van publieke voorzieningen
* belastingen

* duurzame ontwikkeling

* effectief multilateralisme (samenwerking in VN-verband) en onafhankelijkheid van de EU, vooral in transatlantische relaties.
* immigratie en integratie

* burgerlijke vrijheden, non-discriminatie, vrouwenrechten
* consumentenbescherming