Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl


Nieuwe trainingsfaciliteit voor wegverkeerleiders

Vanaf vandaag kunnen wegverkeersleiders van Rijkswaterstaat in een speciale simulatie-omgeving rampen en calamiteiten oefenen samen met andere hulpdiensten. Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat openent vanmiddag dit calamiteitentrainingscentrum voor wegverkeersleiders. Het trainingscentrum maakt onderdeel uit van het Testcentrum voor Verkeerssystemen van Rijkswaterstaat in Delft.

24 uur per dag
24 uur per dag, 7 dagen per week houden wegverkeersleiders vanuit de verkeerscentrales in Nederland het verkeer in de gaten. Zij grijpen in als dat nodig is. Met behulp van de verkeersmanagementsystemen in, boven, langs, op en onder de weg werken zij continu aan de doorstroming en de veiligheid van het verkeer. Ook op calamiteiten moeten zij voorbereid zijn. In dergelijke gevallen handelen de verkeersleiders conform vastgelegde scenario's en afspraken met de rijksoverheid, provincies, gemeenten, hulpdiensten en politie. Door de opening van het calamiteitentrainingscentrum kunnen de wegverkeersleiders nu nog beter worden voorbereid op calamiteiten, die altijd onverwacht plaatsvinden. In een gesimuleerde omgeving wordt een ramp nagebootst, die de verkeersleiders samen met andere hulpdiensten zo snel, adequaat en veilig mogelijk moeten oplossen.

Het Testcentrum voor Verkeerssystemen
Het calamiteitentrainingscentrum is een onderdeel van het Testcentrum voor Verkeerssystemen van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat. In het Testcentrum werkt Rijkswaterstaat samen met politie, kennisinstituten en andere overheden aan de ontwikkeling en realisatie van verkeersbeheersing en Dynamisch Verkeersmanagement. Het Testcentrum doet dat door

1. het bieden van testfaciliteiten voor verkeersmanagementsystemen

2. het bieden van een opleidings- en trainingsfunctie voor wegverkeersleiders

3. en het bieden van een innovatiefunctie, waarbinnen onderzocht wordt of bestaande en nieuwe producten in de RWS infrastructuur toepasbaar zijn.

Zie ook: www.rws-avv.nl/testcentrum.

Noot voor de pers,