Ingezonden persbericht


Geachte redactie,

Hieronder zenden wij u de tekst van de toespraak die coordinator Rene Danen van platform Keer het Tij zojuist heeft gehouden bij de stakingsactie op de Dam in Amsterdam.


---

TOESPRAAK STAKINGS-MANIFESTATIE DAM 27-09-04

Beste mensen,

Het is duidelijk dat Nederland genoeg heeft van dit kabinetsbeleid. De laatste tijd wordt deze onvrede steeds meer zichtbaar op straat. Ook in de peilingen is dit kabinet allang de steun van de meerderheid van de Nederlanders kwijt!

De vakbonden staan dan ook niet alleen in hun strijd tegen dit kabinet! Bij het platform Keer het Tij, zijn maar liefst 500 maatschappelijke organisaties aangesloten: Huurders, reizigers in het openbaar vervoer, jongeren, ouderen, migranten en gehandicapten. Allemaal groepen die gepakt worden door dit kabinet! Ze hebben hun verzet gebundeld in platform Keer het Tij.

Vorig jaar liepen 25.000 mensen mee in de Keer het Tij demonstratie na Prinsjesdag. Inmiddels is het verzet verder gegroeid. We verwachten dan ook komende zaterdag 2 oktober nog veel meer demonstranten hier op de Dam, dan vorig jaar. En dat is hard nodig, want er waait momenteel een harde rechtse wind door Nederland. Een wind die stevig wordt aangewakkerd door het kabinet.

Het kabinet heeft de aanval op de sociale zekerheid geopend. Dit leidt tot grote ongelijkheid! Uitkeringsgerechtigden en gehandicapten worden gekort, de huren en het collegegeld gaan omhoog. En de kwaliteit van het onderwijs en ook het openbaar vervoer worden alsmaar slechter.

Maar ondertussen worden de hoge inkomens door dit kabinet ongemoeid gelaten. Ook op internationaal niveau laat dit kabinet de kloof tussen arm en rijk groeien. In dit half jaar dat Nederland voorzitter is van de EU willen Balkende en Zalm met hun harde neoliberale beleid de toon zetten in Europa.

En er is meer aan de hand: In dit rechtse klimaat worden burgerrechten afgebroken en minderheden en vluchtelingen buitengesloten. Er ontstaat een keihard klimaat waarin heel veel Nederlanders zich niet meer thuis voelen!

Maar een andere wereld is mogelijk! Platform Keer het Tij bundelt het verzet van 500 maatschappelijke organisaties. Wij kiezen voor solidariteit in plaats van egoïsme. Voorrang voor mens en milieu in plaats van repressie en winst.

We gaan zaterdag de straat op voor een Ander Nederland! Demonstreer zaterdag ook mee voor een solidair Nederland! Kom om 11 uur hier naar de Dam! Hier is zaterdag ondermeer een optreden van de bekende band Bots en er zijn diverse sprekers van grote maatschappelijke organisaties die het protest tegen de kabinetsplannen steunen: ondermeer de Landelijke studentenvakbond, de Woonbond en ook de FNV.

Om 12 uur vertrekken we zaterdag dan in een enorme stoet naar het Museumplein. Want De Dam zal zaterdag te klein zijn voor alle mensen die willen protesteren tegen dit kabinet!Door heel Amsterdam zal zaterdag een duidelijke boodschap klinken: Dit kabinet MOET worden afgezet!

Tot ziens!
----------------------------------------

Voor meer informatie kunt kijken op http://www.keerhettij.nl of bellen met een van de coordinatoren van platform Keer het Tij:


- Rene Danen: 06 - 40711911

- Peyman Jafari: 06 - 24782865

- Judith de Jong: 06 - 41465495

- Joris Wijnhoven: 06 - 29593875