VU Medisch Centrum

Twee Vidi- en drie Mozaïeksubsidies:
Impuls voor onderzoek kankerbehandeling en oorzaak geestelijke handicaps

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan twee onderzoekers van het VUmc een Vidi-subsidie van 600.000 euro toegekend. Het gaat om Tanja de Gruijl (geneeskundige oncologie) en Gajja Salomons van het metabool laboratorium van de afdeling klinische chemie. Daarnaast hebben drie allochtone afgestudeerden van het VUmc een Mozaïeksubsidie toegekend gekregen van elk 180.000 euro.

Vidi-subsidie
De Gruijl wil genetisch aangepaste verkoudheidsvirussen ontwerpen, die als kankervaccins zouden kunnen dienen. Dendritische cellen zijn gespecialiseerde afweercellen, die bij onraad het afweersysteem alarmeren. Tumoren verstoren deze functie en ontsnappen zo aan het afweersysteem. De genetisch aangepaste verkoudheidsvirussen zouden gericht dendritische cellen moeten infecteren om die alarmfunctie in kankerpatiënten te herstellen.

De groep van Salomons heeft een nieuw gendefect op het X-chromosoom ontdekt, dat de oorzaak is van creatine-tekort in de hersenen.Dit creatinetekort heeft een geestelijke handicap als gevolg en treft vooral mannen. Het doel is nu om een behandeling te vinden die de creatine weer op peil brengt. Eerder identificeerde zij al het gen dat het creatinetekort veroorzaakt. Vaak is de oorzaak van een geestelijk handicap onbekend. Dit nieuwe gendefect is verantwoordelijk voor circa 2% van de mannen met een geslachtsgebonden handicap.

De onderzoekers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. De subsidie biedt hun de mogelijkheid een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en één of meer onderzoekers aan te stellen. In totaal schreven 271 onderzoekers een onderzoeksplan. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in het binnen- en buitenland. De succesvolle kandidaten werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek.

Mozaïeksubsidie voor allochtonen
NWO heeft daarnaast drie allochtone afgestudeerden van het VUmc een Mozaïeksubsidie toegekend. Met de subsidie van 180.000 euro kunnen zij gedurende vier jaar een promotieonderzoek verrichten. De uit Marokko afkomstige Najim Ameziane zal de subsidie gebruiken voor zijn onderzoek naar een nieuwe benadering van borstkanker. Hij probeert een groep patiënten te onderscheiden bij wie een aangepaste behandeling een veel grotere genezingskans biedt. Tji-Joong Gan uit Indonesië onderzoekt welke gebeurtenissen leiden tot hartfalen bij patiënten met een hoge bloeddruk in de longen. De Indiase Satwinder Singh doet onderzoek naar suikers die het afweersysteem onderdrukken. De Mozaïeksubsidie werd vorig jaar ingesteld om de instroom van promovendi uit minderheidsgroepen te bevorderen. Er meldden zich 194 kandidaten aan, waaruit er 21 werden geselecteerd. De Vrije Universiteit is koploper onder de universiteiten met zes gehonoreerde kandidaten.