Politie Zuid-Holland-Zuid

Grote drugsvangst op A16

Dordrecht 27-09-2004

Het A-16 team van de politie heeft in de vroege ochtend van zaterdag 25 september na een achtervolging op de A-16 bij knooppunt Zonzeel een grote partij harddrugs onderschept. Het gaat om 50 tot 60 kg heroïne met een geschatte straatwaarde van ongeveer 6 miljoen euro. Agenten van de politie Zuid-Holland-Zuid namen bij Dordrecht een auto waar die met zeer hoge snelheid voorbijkwam op de A16 richting Breda. Zij zetten daarop de achtervolging in op de auto die zij de A59 opdwongen, maar die bij een afrit keerde en opnieuw de A16 koos. De bestuurder haalde daarbij over de vluchtstrook vrachtwagens in.

Het politie-team wist in samenwerking met een assisterende auto van de Dienst Hondengeleiding de bestuurder klem te rijden ten zuiden van knooppunt Zonzeel. Daar vluchtte de verdachte van vermoedelijk Franse afkomst een maïsveld in. Dit werd door een aantal politie-eenheden afgezet en er werd gezocht met een hond. Via de KLPD werd een helikopter met infrarood opgeroepen, die de verdachte man wist op te sporen. Hij is aangehouden en ingesloten op het politiebureau te Breda. De drugs en de auto waarin deze gevonden zijn, werden overgebracht naar de politie Midden-West Brabant.

Deze actie was onderdeel van een nachtelijke zogenaamde Victor-operatie van het A16-team van de politie dat zich richt op drugscontroles op de A16. Daarin werken onder andere de korpsen Zuid-Holland-Zuid, Rotterdam-Rijnmond, Midden-West Brabant, het KLPD en de Belastingdienst samen. Vannacht zijn naast deze grote vangst, kleine hoeveelheden softdrugs gevonden bij bestuurders. Ook zijn bekeuringen uitgedeeld voor snelheidsovertredingen en alchol.

Bijzonder positief was de ervaring met het nieuwe verbindingssysteem C2000 bij deze actie. De verbindingen bleken zeer goed en snel tot stand te komen met een goede geluidskwaliteit, zelfs over regiogrenzen heen en met inbegrip van de ingezette helikopter.