HAGER TEHALIT

Installatiesysteem KISS is antwoord op wensen van VROM

Minister Dekker (VROM) wil sterke toename aanpasbare woningen

Het speerpunt in het woonbeleid voor de komende jaren is het vergroten van de keuzemogelijkheden voor burgers op de woningmarkt. Een belangrijk onderdeel daarbij is het realiseren van geschikte woningen (met name nultredenwoningen) voor ouderen en mensen met beperkingen. Dat zei minister Sybilla Dekker van VROM in haar toelichting op de begroting die zij op Prinsjesdag presenteerde. Als bouwend Nederland voortaan in woningen het installatiesysteem KISS monteert, dan wordt daarmee aan deze wens van de overheid tegemoet gekomen.

Volgens de overheid kan een ruim aanbod van geschikte woningen voor ouderen en mensen met beperkingen op termijn veel maatschappelijke kosten voorkomen. Minister Dekker vindt het daarom van het grootste belang dat de (ouder wordende) burger een woning ter beschikking heeft die langer zelfstandig wonen mogelijk maakt. Het gaat hierbij om nieuwbouw maar ook om de verbouw van woningen tot toegankelijke woningen. In 2009 moeten er via nieuwbouw, renovatie of anderszins minimaal 255.000 extra nultredenwoningen beschikbaar zijn, zo valt te lezen in de plannen die zij op Prinsjesdag presenteerde.

In de woningen waar de consument beschikt over KISS - het Komfort Installatie SySteem - is een installatieconcept aanwezig waarbij alle bekabeling voor elektriciteit, data, telecom, huisautomatisering, tv/radio en zelfs glasvezel in een plintsysteem langs de wanden loopt. Deze basisinfrastructuur maakt dat mensen alle apparatuur, waar dan ook in huis, eenvoudig kunnen aansluiten. KISS bestaat niet uit losse producten maar het is een volledig concept voor vrijheid en flexibiliteit in woningen op het gebied van installaties. Elektrotechnisch fabrikant Hager Tehalit heeft KISS geĂŻntroduceerd en inmiddels heeft het installatieconcept zijn waarde bewezen. Enkele duizenden woningen en appartementen zijn of worden binnenkort met het systeem uitgerust.

Volgende maand voegt Hager Tehalit een nieuwe dimensie toe aan KISS. Met KISSabilities heeft de eigenaar van een 'KISS-woning' ineens de keuze uit 500 uitbreidingen die allemaal in een KISS-installatie te integreren zijn. Het kenmerk van deze KISSabilities is dat zij het leven van de bewoners een stuk comfortabeler, plezieriger en veiliger maken. Of het nu gaat om een extra stopcontact, een afstandbediening voor verlichting, beveiliging of een communicatiesysteem om met een zorginstelling te communiceren: de inpassing binnen KISS is een fluitje van een cent. Met name op het gebied van zorg en veiligheid zijn er vele mogelijkheden om KISS op de behoeften van ouderen aan te passen.

Bovendien biedt Hager Tehalit de bewoners het KISS Garantie Plan dat zekerheid biedt voor de juiste werking van de producten maar vooral ook voor de functionaliteit van de installatie. Het installeren van het systeem en de producten wordt verzorgd door een KISS Garantie Dealer (KGD). Deze installateur heeft daarvoor een speciale opleiding gevolgd. Meer informatie over KISS is te vinden op www.kisshome.nl.

Noot voor redactie,