25-jarig jubileum Verze tsmuseum Friesland

27 september 2004

Het Verzetsmuseum Friesland viert op 27 september 2004 zijn 25-jarig jubileum. Toen het museum in 1979 de deuren opende was het het eerste verzetsmuseum in Nederland.

In de loop der jaren is het aantal museale instellingen gewijd aan de Tweede Wereldoorlog sterk toegenomen: er zijn momenteel ruim veertig permanente presentaties --die qua omvang, professionaliteit en thematiek zeer uiteenlopend zijn-- over dit onderwerp in Nederland te bezoeken.

De huidige opstelling van het museum is niet zozeer een presentatie over de historie van de Tweede Wereldoorlog als wel een mentaliteitsgeschiedenis die het onderwerp kiezen centraal stelt. Deze opstelling dateert van 1995. In dat jaar van de 50-jarige herdenking betrok het museum een nieuwe locatie als onderdeel van het Fries Museum te Leeuwarden.

De opstelling deed recht aan het gegeven dat de oorlog vijftig jaar daarvoor eindigde en bijna een oorlog van een vorige eeuw was. De houdbaarheid van vaste presentaties is ongeveer tien jaar. Dat betekent dat er weer moet worden nagedacht over een nieuwe vaste presentatie. En ook nu willen we graag laten zien 'bij de tijd te zijn', want de Tweede Wereldoorlog is inmiddels zestig jaar geleden geëindigd en daadwerkelijk een oorlog uit de vorige eeuw.

In het verlengde hiervan wordt het 25-jarig jubileum aangegrepen om vooruit te kijken en na te denken over nut en noodzaak van het museaal tonen van de Tweede Wereldoorlog in de 21-ste eeuw.

In dat kader organiseert het Verzetsmuseum Friesland op 27 september van 13.15u tot 15.15u een studiemiddag met als titel "De oorlog van gisteren in het museum van morgen".

Tijdens de studiemiddag komen er drie thema's aan de orde:

Vijanddenken, kinderen & oorlog en authentiek of fictie. Deze thema's worden behandeld door Chris van der Heijden, Rita Kohnstamm en Alfred Edelstein.

Het eerste thema, vijandbeeld, stelt de vraag of oorlogs- en verzetsmusea niet juist de herinnering aan de oorlog in stand houden?

Het tweede thema gaat over de vraag of we kinderen wel met de oorlog in aanraking moeten laten komen aangezien de oorlog meer iets is van volwassenen.

En tot slot behandeld het derde thema de vraag of film niet een veel beter medium is om het verhaal van de oorlog te vertellen dan een museum?

In aansluiting hierop zal er een discussie op gang worden gebracht waarmee wij hopen op positieve uitkomsten voor de toekomst.

Deze studiemiddag is gratis bij te wonen voor iedere geïnteresseerde. U dient zich hier wel uiterlijk 2 weken van te voren op te geven.

Dit kan telefonisch: 058-2120111

Via de e-mail: info@verzetsmuseum.nl

Of via onze website: www.verzetsmuseum.nl (waar u klikt op het logo "25 jaar Verzetsmuseum Friesland

Deze studiemiddag is een belangrijk deel van ons jubileum, maar natuurlijk niet het enige. Zoals van een museum verwacht mag worden zal er ook een speciale jubileumtentoonstelling te zien zijn, geheten: "Door de ogen van Sabrina en Hassen". Bij wijze van inburgeringcursus heeft de vader van Sabrina en Hassen, twee Tunesische kinderen, hen met boeken over de geschiedenis en een rondreis door alle provincies, wegwijs gemaakt in hun nieuwe vaderland. Het resultaat hiervan kunt u op de tekeningen zien. De expositie bestaat uit ongeveer 80 tekeningen en is te zien van 28 september 2005 tot en met februari 2005.

De tentoonstelling wordt op 27 september geopend om 4 uur door drs. M.P. van Gastel, directeur-generaal Maatschappelijke Zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het Programma

12.30 Lunch

13.15 Inleiding door Geart de Vries.

Geart de Vries is historicus en programmamaker bij Omrop Fryslân.

13.20 Vijanddenken: Chris van der Heijden

Chris van der Heijden is schrijver/historicus en werkzaam als hoofd van de Vakgroep Geschreven Pers aan de School voor Journalistiek in Utrecht.

Hij schreef onder meer het spraakmakende boek "Grijs Verleden" (Amsterdam 2001)

13.35 Kinderen en Oorlog(smusea): Rita Kohnstamm

Rita Kohnstamm is psychologe en schrijfster van columns in onder andere Margriet, NRC Handelsblad en Plus Magazine.

13.50 Authentiek of fictie: Alfred Edelstein

Alfred Edelstein is als producent en regisseur verbonden aan First Frame Productions. Hun aandacht gaat uit naar sociaal-maatschappelijke en historische onderwerpen en thema's

14.05 Samenvatting

14.10 Pauze

14.25 Forumdiscussie

Naast de drie sprekers bestaat het forum uit Nine Nooter, directeur Nationaal Comité 4&5 mei, Dirk Mulder, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Jan van Kooten, hoofd educatie Anne Frank Huis.

15.15 Afronding van de Studiemiddag

16.00 Opening van de jubileumtentoonstelling "Door de Ogen van Sabrina en Hassen", door de heer drs. M.P. van Gastel, directeur-generaal Maatschappelijke Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.