Provincie Utrecht

Persbericht

OBS De Torenuil en CVO Groep Zuid-Oost Utrecht winnen provinciale onderwijsprijs

28-9-2004
Maandagavond 27 september reikte Jan van Bergen, gedeputeerde voor onderwijs, in het Provinciehuis te Utrecht de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Utrecht uit. OBS De Torenuil uit IJsselstein won de onderwijsprijs in de categorie basisonderwijs met het zelf ontwikkelde organisatiemodel voor de bovenbouw. In de categorie voortgezet onderwijs was de Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) voor Zuidoost-Utrecht (locatie Revius Lyceum Doorn) de winnaar met het project Aanstormende Docenten.

De Torenuil heeft vanuit het motto `groot waar het kan, klein waar het moet' in de bovenbouw (groep 7 en 8) het principe van `iedere groep een eigen leerkracht' losgelaten. Met behulp van een uitgekiend rooster is een nieuw organisatiemodel ontwikkeld. Dit model is de basis voor mogelijke verdere verdieping van de kwaliteitszorg op school. En men heeft een oplossing gevonden voor het lerarentekort.

Het project Aanstormende Docenten van de stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs richt zich op getalenteerde leerlingen uit vijf HAVO en vijf en zes VWO, met belangstelling voor een opleiding tot leraar. Zij worden binnen de school ingezet voor onderwijsgerelateerde taken aan onderbouwleerlingen, zoals het opvangen van leerlingen die onverwacht met uitval van een lesuur worden geconfronteerd, het corrigeren van toetsen en andere ondersteunende taken ten behoeve van de leraren. Deze zogenaamde aanstormend docenten (ASD-ers) worden begeleid door ervaren oudere docenten: de personal coach.

De twee winnende scholen ontvingen een nominatie voor de landelijke finale van de Nationale Onderwijsprijs 2004 en een trofee, de Bronzen Olifant. In de categorie basisonderwijs ging de tweede prijs naar OBS Klavertje Vier te Houten en de derde prijs naar de R. de Jagerschool uit Woerden. De tweede prijs in de categorie Voortgezet Onderwijs is toegekend aan het Oosterlicht College uit Nieuwegein en de derde prijs is voor het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De Onderwijsprijs Utrecht is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP) en de provincie Utrecht. De prijs is ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen

Laatst gewijzigd op 09/28/2004 12:08:12 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl