Ingezonden persbericht


KNMI

Invloed van de Nijl op Middellandse Zee kleiner dan werd aangenomen (Promotie)

Voor zijn promotieonderzoek heeft Erik Tuenter veranderingen in het Middellandse Zeeklimaat op een tijdschaal van tienduizenden jaren onderzocht. Hij deed dit in samenwerking met de faculteit geowetenschappen van de Universiteit van Utrecht.

Klimaatschommelingen worden onder meer gereconstrueerd uit afzettingen uit de Middellandse Zee. Een afwisseling van lichte en donkere lagen duidt vaak op klimaatschommelingen met een periode van ongeveer 20.000 jaar. Deze klimaatschommelingen worden veroorzaakt door hele langzame veranderingen in de stand van de rotatie-as van de aarde en in de vorm van de baan van de aarde om de zon. Hierdoor ontstaan langzame veranderingen in de hoeveelheid zonne-instraling. IJstijden zijn hiervan het bekendste gevolg, maar ook het Middellandse Zeeklimaat is hierdoor veranderd. Daarnaast wordt de meest gebruikte verklaring voor klimaatschommelingen in de Middellandse Zee gezocht in langzame variaties in de afvoer van de rivier de Nijl. De Nijlafvoer zou namelijk de stroming in de Middellandse Zee kunnen veranderen.

Erik Tuenter onderzocht de klimaatschommelingen in de Middellandse Zee met behulp van klimaatmodellen. Uit zijn onderzoek bleek dat de afvoer van de Nijl inderdaad varieert, maar deze variatie vindt hij ook in de afvoer van de rivieren uit Europa en Azië en ook in de neerslag boven de Middellandse Zee. Uit simulatiestudies bleek zelfs dat de afvoer van Europese en Aziatische rivieren meer effect heeft op de stroming en het zoutgehalte van de Middellandse Zee dan de afvoer van de Nijl. Dat betekent dat de effecten van de Nijlafvoer op het Middellandse Zeeklimaat minder drastisch zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Tevens betekent dat dat bijvoorbeeld de bouw van de Aswan dam in Egypte geen grote gevolgen zal hebben voor de stroming in de Middellandse Zee.

De promotie van Erik Tuenter is maandagmiddag 27 september om 12.45 uur in het Academiegebouw (Domplein 29) in Utrecht.

Zie verder de KNMI-website: http://www.knmi.nl/voorl/nieuws/lanilang.htm#promotie_erik_tuenter. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting KNMI, Monique Somers 030 220 6 386 (buiten kantooruren 06 53 214 364).

U wordt vriendelijk verzocht bij gebruik van informatie het KNMI als bron te vermelden

Met vriendelijke groet

Monique Somers
persvoorlichting KNMI
Mobiel 06 - 53 214 364
telefoon 030 22 06 386
telefax 030 2211 195

KNMI
Postbus 201
3730 AE De Bilt