---


---

Volkel past extra avondvluchten in vanaf Vliegbasis Eindhoven

22-9-2004 11:51:00

Drie F-16 jachtvliegtuigen van de Vliegbasis Volkel opereren maandag (27 september) tussen 19.00 22.00 uur vanaf Vliegbasis Eindhoven. Mochten de weersomstandigheden het niet toelaten, dan wijkt men uit naar dinsdagavond (28 september). Reden van de extra avondvluchten is de voorbereiding op uitzending naar de Vliegbasis Manas in Kirgizië. De F-16-vliegers lossen daar binnenkort enkele collega´s af. In het opwerkprogramma zijn trainingen bij duisternis noodzakelijk.

De extra avondvluchten staan los van het nieuwe avondvliegprogramma van Vliegbasis Volkel, dat vanaf 1 november 2004 aanvangt. Om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te spreiden wordt van verschillende oefengebieden boven Noord-Brabant en Twente gebruik gemaakt.

Het op Manas gestationeerde Nederlandse F-16-detachement maakt deel uit van de NAVO-geleide operatie International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. Het detachement, bestaande uit 185 militairen, zes F-16's (waarvan nog één wordt ingevlogen) en een KDC-10 tankervliegtuig, is voor een periode van minimaal acht weken naar Kirgizië uitgezonden. De Nederlandse F-16s vliegen missies met de taak om door middel van zogenoemde dominante show of force de periode rond de verkiezingen veilig te laten verlopen.

Tevens kan de ISAF-commandant ze inzetten voor directe steun aan grondeenheden. Als blijkt dat bij de verkiezingen een tweede ronde noodzakelijk is, wordt de uitzendperiode met enkele weken verlengd.