Provincie Flevoland




Relatie Brussel Flevoland uitgelicht

De provincie Flevoland zet volgende week, van 27 september tot 1 oktober, de relatie met de Europese Unie in het zonnetje. 2004 is een bijzonder Europajaar. Eerst waren er Europese verkiezingen en nu is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Flevoland, dat met het Europees Programma als geen ander het belang van een goede relatie met Brussel kent, wil dit bijzondere jaar niet ongemerkt voorbij laten gaan. En daarom is het eind september Europaweek Flevoland.

In de Europaweek Flevoland krijgen de inwoners van Flevoland een uitgelezen mogelijkheid om meer te weten te komen over de Europese Unie en de Europese projecten in Flevoland. In alle bibliotheken in de provincie is van 27 september tot 1 oktober een expositie ingericht over het Europees Programma voor Flevoland en op 28 en 29 september wonen honderden scholieren uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs een speciale Europales bij in het Provinciehuis. Tijdens die Europalessen vertellen gastdocenten over de betekenis van de Europese Unie voor Nederland, en voor Flevoland in het bijzonder. Gastdocenten zijn onder meer Eppo Jansen, oud directeur van het bureau Europees Parlement in Den Haag, en Albert Oving van de Schoolbegeleidingsdienst. Verder vindt op 30 september en 1 oktober in Lelystad en Almere een conferentie plaats waar doelstelling 1-regios die net als Flevoland geld krijgen uit de Europese structuurfondsen, onderling ervaringen uitwisselen. De titel van dit seminar is: Knowlegde is Everywhere.

Open dagen Europa

De Europaweek Flevoland is niet alleen in Flevoland zelf, maar ook in Brussel, het hart van de Europese Unie. Daar worden volgende week de Open Dagen van het Comité van de Regios gehouden en Flevoland zal zich daar uitgebreid presenteren. De Open Dagen worden voor een belangrijk deel georganiseerd in het Huis van de Nederlandse Provincies, de Brusselse vertegenwoordiging van de provinciebesturen in Nederland. In dit Huis bruist het die laatste septemberweek van de activiteiten. Seminars, exposities, trainingssessies, hoog internationaal bezoek en dat allemaal om duidelijk te maken dat de provincies in Nederland een sterke band hebben opgebouwd met de Europese Unie. Denk maar aan het Europees Programma voor Flevoland dat grootschalige investeringen in onze provincie mogelijk maakt. Tijdens de Open Dagen zijn er speciale presentaties van onder meer de gemeente Almere over de investeringen in het nieuwe stadscentrum. En de gemeente Urk zal de kwaliteiten van de visserijtak over het voetlicht halen.