Gemeente Alkmaar


Eilandswal zes weken afgesloten door werkzaamheden Bus-on-line

Alkmaar, 22 september 2004

Van 27 september tot 14 november a.s. is de Eilandswal richting Schermereiland afgesloten en is op de Tienenwal eenrichtingsverkeer. Reden voor de afsluiting zijn de werkzaamheden op de Nieuwe Schermerweg voor de Bus-on-line route. Automobilisten kunnen in die periode alleen het Schermereiland op via de Edisonweg. Het bestemmingsverkeer voor het Schermereiland, zoals bewoners en hulpdiensten, ambulance en brandweer mogen het Schermereiland op via de Schermerpoort. Zwaar verkeer, zoals vuilniswagens, verhuiswagens en vrachtwagens, kunnen overdag het Schermereiland bereiken via het bouwterrein op het Schermereiland.

Fietsverkeer
Het Schermereiland is via de bestaande omleidingsroute via het Ouderperdijkje en uiteindelijk de Schermerpoort met de fiets goed te bereiken. Het idee van buurtbewoners om de tijdens de werkzaamheden de pont vaker te laten varen vindt de gemeente een goed idee. Er is daarvoor extra geld beschikbaar gesteld. In de periode van 27 september tot en met 14 november 2004 zijn dit de vaartijden van de veerpont:

* Maandag tot en met vrijdag: van 07.00 tot 22.00 uur
* Zaterdag: 09.00 tot 21.00 uur

* Zondag: 12.00 tot 18.00 uur

Auto's en bussen
Tot de kerst rijden auto's en bussen richting stad over het voormalige fietspad aan de noordkant van de Nieuwe Schermerweg. De rijbaan de stad uit wordt gebruikt om wegwerkers voldoende ruimte te geven veilig te werken en om de asfalteer- en andere machines neer te zetten. Aangezien de verkeerslichten bij de oversteek naar de Dr. Scheylaan en de kruising met de Rijnstraat in deze situatie niet meer goed staan, zijn die uitgezet. Bij de Rijnstraat staan mobiele verkeerslichten.

Buspassagiers kunnen gewoon gebruik blijven maken van de bushaltes aan de Nieuwe Schermerweg bij de Dr. Scheylaan. Aangezien fietsers de fietspaden tijdens de werkzaamheden niet kunnen gebruiken, worden zij geadviseerd de omleidingsroutes te volgen.
De werkzaamheden aan de Nieuwe Schermerweg duren tot medio volgend jaar. Dan ligt er een busbaan richting stad, krijgt de bus altijd groen licht en hebben de fietspaden fietsvriendelijk asfalt. De verkeerslichten worden zo ingesteld dat ze voor de bus altijd op groen springen en daar waar het vaak druk is, krijgt de bus een eigen baan.

De nieuwe busroute, Bus-on-line* gedoopt, loopt van de westelijke ring Alkmaar, via de Bergerweg, Stationsweg, Kanaalkade, Friesebrug, Randersdijk en de nieuwe Schermerweg naar de oostelijke ring Alkmaar, N242.Met name tijdens de file zal de bus op dit traject een aantrekkelijk alternatief zijn voor de auto. Langs de route zijn bushaltes met digitale reizigersinformatie, bijvoorbeeld over de eerstvolgende bussen. En de bus rijdt op tijd, dankzij vaak onzichtbare technische ingrepen langs de route. Meer informatie op www.bus-on-line.nl


*) Bus-on-line is de naam voor de HAL-OV corridor deelproject A

22 september 2004