EUROPEES PARLEMENT DEN HAAG

EP: Hoorzittingen met kandidaat-Commissarissen

Hoorzittingen met kandidaat-Commissarissen in Europees Parlement

Tussen 27 september en 8 oktober zullen de parlementaire commissies van het Europees Parlement hoorzittingen houden met de kandidaat-leden van de nieuwe Europese Commissie. De hoorzitting met beoogd Nederlands Commissaris Neelie Kroes staat gepland voor dinsdag 28 september. De zittingen vinden plaats in het Europees Parlement in Brussel en zijn openbaar. Ze dienen met name ter voorbereiding van de stemming in het Europees Parlement over de goedkeuring van de nieuwe Commissie als geheel. Die stemming vindt plaats tijdens de plenaire zitting van 25 tot 28 oktober. Als het Parlement instemt met de nieuwe Commissie kan deze per 1 november aantreden.

De Nederlandse regering heeft Neelie Kroes voorgedragen als kandidaat-Commissaris. Aanstaand Commissievoorzitter Barroso heeft voor haar de portefeuille Mededinging voorgesteld, wat als een zware post wordt beschouwd. De hoorzitting van Kroes zal aanstaande dinsdag duren van 13.00 tot 16.00 uur en zal plaatsvinden in het Europees Parlement in Brussel. Kroes zal verschijnen voor de parlementaire commissie Economische en Monetaire Zaken.

Na afloop van de hoorzittingen sturen de voorzitters van de parlementaire commissies hun beoordelingen aan de voorzitter van het Europees Parlement, Josep Borrell. Borrell kan kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso op de hoogte brengen van eventuele negatieve beoordelingen van individuele kandidaat-Commissarissen. Indien nodig kan Barroso dan maatregelen nemen in de resterende weken tot de stemming over de gehele Commissie. Dergelijke negatieve beoordelingen zijn er in het verleden nog niet geweest. Als het Europees Parlement de nieuwe Europese Commissie goedkeurt, worden de kandidaat-Commissarissen bij gekwalificeerde meerderheidsstemming door de Raad benoemd.

Noot voor de redactie (