Praktijkonderzoek Veehouderij

Leverbot in de lift

De Werkgroep Leverbotprognose verwacht een vroege leverbotinfectie. Na de droge zomer van vorig jaar was de slakkenpopulatie sterk teruggedrongen. De natte zachte omstandigheden van de afgelopen winter waren gunstig voor de slak om te overleven. Vanaf eind juni is er veel neerslag gevallen. Dit resulteerde in een toename van het aantal geïnfecteerde slakken eind juli en augustus. Hoge temperaturen zorgden voor een snelle ontwikkeling in de slak en vanwege de extreem natte periode in augustus verwacht de Werkgroep dat vanaf eind augustus een infectie op het gras is afgezet.
Op bedrijven met een verhoogde waterstand en op bedrijven waar afgelopen jaren leverbot is vastgesteld, is ook dit jaar een infectie te verwachten.
Indien mogelijk, moeten dieren naar goed ontwaterde percelen worden verweid.
Bij twijfel is het zinvol om bloedonderzoek te laten verrichten bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Per diersoort (bij voorkeur dieren na hun eerste weideseizoen) zijn voor een goed onderzoek 5 monsters per leeftijdcategorie nodig.
Wanneer uit onderzoek blijkt dat runderen moeten worden behandeld, dient dat bij melkgevende dieren te gebeuren gedurende het hele jaar aan het begin van de droogstand.
Begin november zal de Werkgroep een definitief advies uitbrengen.


*De Werkgroep Leverbotprognose is een samenwerkingsverband tussen de Animal Sciences Group, Wageningen UR en de Gezondheidsdienst voor dieren. De taak van de werkgroep is het voorspellen van de kans op leverbot infecties. Zij beoogt preventieve maatregelen en wil door het bevorderen van een strategische behandeling het geneesmiddelengebruik terugdringen.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 27-09-2004 13:44.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl