Socialistische Partij


SP geeft brieven Kroes en `Joop' vrij

27-09-2004 * De Europese fractie van de SP organiseert een informatiebijeenkomst over de brief van Neelie Kroes waarin zij haar vriend Joop van Caldenborgh aanbeveelt aan de Verenigde Arabische Emiraten. Kroes ontkent dat zij Van Caldenborgh naar voren heeft geschoven. Het Nederlandse bedrijfsleven liep ruim één miljard euro mis toen de Emiraten afzagen van de koop van zes fregatten.

Tijdens de bijeenkomst zal Remi Poppe (voormalig SP-Kamerlid) ingaan op de affaire rond Tanker Cleaning Rotterdam. In die affaire is Neelie Kroes - ondanks waarschuwingen - in zee gegaan met een bedrijf dat giftige stoffen illegaal heeft gedumpt. Er was ruim 10 miljoen euro subsidie bij betrokken.

De SP verzet zich tegen de kritiek dat de partij een aanval op Neelie Kroes doet omdat zij 'rechts' zou zijn. Het enige dat de partij wil voorkomen is dat er een lid van de Europese Commissie wordt benoemd dat in haar toekomstige rol grote problemen en risico's voor de Europese Commissie en voor de Europese Unie als geheel kan opleveren. "Voorkomen is beter dan genezen," aldus SP-parlementariër Erik Meijer.

De informatiebijeenkomst vindt plaats van 11.00 tot 12.00 in zaal PHS 4B 001 (4e etage boven de hemicycle - niet de perszaal), voorafgaand aan de hoorzitting met Neelie Kroes.
Kopieën van de brieven van Kroes en 'Joop' zijn beschikbaar.

Programma informatiebijeenkomst

1. Toelichting Erik Meijer, lid van het Europees Parlement.


2. Toelichting Remi Poppe, voormalig Tweede-Kamerlid. Hij gaat in op de betrokkenheid van N. Kroes bij de affaire Tanker Cleaning Rotterdam (TCR) en op de conclusies van het rapport Biesheuvel.


3. Reportage van Nederlandse TV-programma, over 'de fregattenkwestie' en de Verenigde Arabische Emiraten.


4. Gelegenheid voor vragen vanuit de zaal.