Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
76 Vraag van mevrouw drs. R.C. den Besten
(ingekomen 23 augustus 2004)

Met verbazing heeft de PvdA-fractie kennis genomen van de inhoud van het krantenartikel in het Utrechts Nieuwsblad van 21 augustus jl. met de kop 'Artsen dupe van postcodes'. In dit artikel wordt gesteld dat de wijk Kanaleneiland de noodzakelijke gezondheidsvoorzieningen ontbeert vanwege een vergoedingssystematiek die gebaseerd is op postcodes in plaats van op bewoners. Het grote aantal winkels op de Meubelboulevard zorgt voor een vertekend beeld in dit betreffende postcodegebied, waardoor de wijk onterecht niet wordt aangemerkt als achterstandswijk. Het gevolg hiervan is dat de huisartsen in Kanaleneiland de achterstandsvergoeding waar ze recht op hebben - en die hard nodig is - mislopen. Ook de stad loopt inkomsten mis doordat voor deze bewoners niet de gebruikelijke achterstandsfonds-vergoeding geldt.

De postcode-systematiek is al jarenlang een omstreden manier voor het toekennen van de achterstandsvergoedingen, maar ondanks pogingen van de landelijke instanties om de systematiek te veranderen, lukt dit al jaren niet. Ondertussen zijn zowel de burgers van Kanaleneiland als de stad zelf, de dupe.
(Bron: Utrechts Nieuwsblad, 21 augustus, pagina 1,9 en 11)

Iedereen heeft recht op goede (huisartsen)zorg. Het tekort aan huisartsen is ook in Utrecht een groeiend probleem. De PvdA fractie is dan ook van mening dat de huisartsen die in achterstandswijken een praktijk draaiende weten te houden, alle steun verdienen die ze kunnen krijgen. Bovendien kan de stad alle vergoedingen uit het achterstandenfonds, waar ze recht op heeft, goed gebruiken.

De PvdA-fractie is van mening dat de huidige, landelijke vergoedingssystematiek niet deugt en stelt het College de volgende vragen:

1. Hoe lang is het College reeds op de hoogte van de problematiek met betrekking tot de achterstandsvergoeding voor Kanaleneiland?
2. In hoeverre deelt het College de zorg van de PvdA-fractie dat de bewoners van Kanaleneiland hierdoor niet de gezondheidszorg krijgen waar ze recht op hebben?
3. Welke stappen heeft het College in het verleden al genomen om aan deze - voor Utrechtse burgers oneerlijke - situatie een einde te maken?
4. Deelt het College de mening van de PvdA-fractie dat in het kader van 'actief gezondheidsbeleid' (uit Collegeprogramma) de stad zélf actie zou moeten ondernemen om aan deze ongewenste situatie een einde te maken?
5. Welke stappen gaat het College, bijvoorbeeld in de regelmatige overleggen met de zorgverzekeraars, het Ministerie van Volksgezondheid en anderen, doen om de huisartsen van Kanaleneiland de achterstandsvergoeding wél te laten krijgen?


Antwoorden van Burgemeester en wethouders
(verzonden 23 september 2004)

1. Namens het college is wethouder Gispen in zijn hoedanigheid als portefeuillehouder Volksgezondheid en als wijkwethouder nooit over deze problematiek geïnformeerd. Ook als voorzitter van de Stuurgroep Eerste lijns zorg in Utrecht heeft hij op geen enkel moment van deze problematiek gehoord. Uit navraag blijkt dat ook de District Huisartsenvereniging Utrecht niet van deze problematiek op de hoogte was.
2. Deze mening deelt het College absoluut niet. Er is voldoende aanbod van eerstelijnsvoorzieningen voor de bewoners in Kanaleneiland.
3. Geen, zie antwoord vraag 1.
4. Het college betreurt deze situatie ten zeerste maar mist de bevoegdheden, macht en middelen om hieraan een einde te maken omdat de gemeente geen directe rol speelt bij de toewijzing van gelden.

5. Het college heeft hierover contact opgenomen met de Raad van Bestuur van Agis Zorgverzekeringen en om toelichting gevraagd. De zorgverzekeraar heeft uitgelegd dat de regeling m.b.t. de achterstandsgelden uitgaat van postcodecijfers (dus zonder letters) waardoor Kanaleneiland geen recht heeft op de achterstandsvergoeding. Verder heeft deze zorgverzekeraar onlangs een verzoek ingediend bij Zorgverzekeraars Nederland om de letters van de postcode in deze regeling op te nemen.
Namens ons college zal de wethouder Volksgezondheid dit onderwerp aankaarten in de stuurgroep Eerste lijns zorg, nagaan waarom wij hierover niet eerder zijn geïnformeerd en de vervolgacties volgen.


---- --