Commissariaat voor de Media

Hilversum, 27 september 2004

Publieke omroep ontvangt in 2002 20 miljoen van externe partijen Commissariaat voor de Media bepleit scherpere procedures bij externe financiering programma's.

Aan zeven procent van alle televisieprogramma's die in 2002 werden uitgezonden door de publieke omroep is in meer of mindere mate bijgedragen door externe partijen, zowel commerciële als niet-commerciële. In totaal hebben zij in dat jaar 20 miljoen euro, vier procent van de bruto- programmakosten, bijgedragen. Drie procent van de uitgezonden programma's, 57 in totaal, is voor meer dan 50% medegefinancierd. Opvallend daarbij is dat een op de drie programma's over gezondheid door externe partijen wordt betaald, variërend van medefinanciering van een of meer afleveringen tot een geheel programma. Een en ander blijkt uit een door het Commissariaat voor de Media uitgevoerd onderzoek naar de externe financiering van programma's bij de publieke omroep. Het rapport hiervan is vandaag namens het Commissariaat voor de Media door Inge Brakman en Jan van Cuilenburg aangeboden aan de voorzitter van de Raad van Bestuur Publieke Omroep, Harm Bruins Slot.

Het Commissariaat stelt dat de volledige onafhankelijkheid van de programmamakers door de omroepen gegarandeerd moet kunnen worden door scherpere procedures in te stellen. Ook is een meer compleet inzicht in de financiering van programma's noodzakelijk. Dat kan worden bereikt door alle bijdragen eenduidig te presenteren in de jaarrekeningen van de publieke omroeporganisaties. Er dient op te worden toegezien dat op de aftitelrol van een programma informatie over externe bijdragen wordt vermeld, zodat de kijker weet wie meewerkt aan de totstandkoming van het programma. Het Commissariaat beveelt aan een maximum van 50% financiering door externe partijen per productie vast te stellen en nieuws- en actualiteitenprogramma's evenals overige journalistieke programma's van alle vormen van extra financiële of andere bijdragen uit te sluiten.

Onder meer naar aanleiding van publicaties in de pers eind 2003 is het Commissariaat het onderzoek naar de omvang van bijdragen door externe partijen aan programma's gestart. Daartoe is een gegevensbestand opgebouwd van in 2002 uitgezonden televisieprogramma's bestaande uit in totaal 2100 programma's en meer dan 50.000 afleveringen. Van al deze programma's is nagegaan hoe de financiering heeft plaatsgevonden. Zowel omroepen als producenten hebben hiertoe informatie verstrekt.

Noot voor de redactie,