Provincie Drenthe

Gezamenlijke brief aan Tweede Kamer Vijf provincies vragen aandacht voor landbouw

Assen, 27 september 2004
Persberichtnummer 04-145

Drenthe vraagt samen met de provincies Groningen, Fryslân, Flevoland en Zeeland in een brief aan de Vaste Kamer Commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aandacht voor de grootschalige landbouwgebieden. De vijf provincies vinden dat deze gebieden er in het rijksbeleid bekaaid af komen.

In een Position Paper wordt gesteld, dat de beleidswijzigingen vanuit Brussel en Den Haag, ingrijpende veranderingen voor de landbouw met zich meebrengt. Het pleidooi van onder andere het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), om de hervorming van de internationale concurrentiepositie in deze landbouwgebieden te ondersteunen met flankerend beleid, heeft het kabinet niet overgenomen.

Vooral de akkerbouw en melkveehouderij, die het sterkst worden getroffen door de hervorming van het Europees landbouwbeleid, zijn in eerdergenoemde provincies prominent aanwezig. Het kan niet zo zijn dat door verandering van beleid vanuit Brussel en Den Haag, de sterk marktgeoriënteerde landbouw in de grootschalige landbouwgebieden in de problemen komt. In tegendeel deze landbouw zou juist de mogelijkheden moeten houden om binnen nationale en internationale kaders zich op economisch verantwoorde en duurzame wijze verder te kunnen ontwikkelen, zo staat in de brief aan de Vaste Kamercommissie LNV.

Gedeputeerde Ali Edelenbosch (PvdA) voegt daaraan toe: Ook voor het gebruiken van nog komende Europese plattelandsgelden is het nodig, dat het rijk deze gebieden noemt.

BIJLAGE: Brief van de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe, Flevoland en Zeeland aan de Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl