Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


TANKAUTO'S PER ABUIS IN CATEGORIE AFVALVERVOERDERS

Den Haag, 27 september 2004 KNV Goederenvervoer vraagt staatssecretaris van Geel van het Ministerie van VROM, om onbedoelde gevolgen van uitspraken van de Raad van State te corrigeren. Het betreft recente uitspraken van de Raad, waardoor tankautoreinigingsbedrijven ineens worden behandeld als afvalverwerkende inrichting en transportbedrijven vervolgens als afvalvervoerder.

De Raad van State heeft in recente uitspraken een grote groep bedrijven aangemerkt als afvalverwijderende inrichting. Hoewel de uitspraken van de Raad van State zich niet specifiek op de groep tankautoreinigingsbedrijven richt, hebben de uitspraken grote gevolgen voor de gehele logistieke keten van het vervoer per tankauto. Een transportbedrijf dat naar een reinigingsbedrijf rijdt om de tank schoon te maken, wordt nu onbedoeld aangemerkt als afvalvervoerder. Dit is nooit de bedoeling geweest en leidt alleen maar tot een grote stijging van de administratieve lasten van transportbedrijven, zonder dat er sprake is van toegevoegde waarde.

Een behandeling door een tankautoreinigingsbedrijf komt per jaar ongeveer 340.000 keer voor. Veelal gaat het hierbij om ongevaarlijke stoffen die in de kleine hoeveelheden waarover het in dit geval gaat, geen problemen opleveren. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen is een bestaand verdrag (ADR verdrag) van kracht. Daarin zijn strikte specifieke regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen opgenomen.

KNV Goederenvervoer vraagt de staatssecretaris om de ongewenste gevolgen van de uitspraken van de Raad van State te corrigeren en op die wijze dit misverstand uit de wereld te helpen.

KNV Goederenvervoer is de werkgeversorganisatie van de grote toonaangevende logistieke dienstverleners en goederenvervoerbedrijven in Nederland.


Noot voor de redactie (