Ingezonden persbericht


Ondernemers uit Petersburg stellen zich op echte catwalk voor aan bewoners:

Wethouder geeft enorme sleutel aan eerste bewoners stadsbuurt Het Funen

Amsterdam, 27 september 2004 - Wethouder Els Iping (stadsdeel Amsterdam-centrum), Jaap van Gelder (directeur woonstichting De Key) en Wim Trieller (directeur Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling) hebben vrijdag tijdens een feestelijke bijeenkomst de huissleutels aan de eerste kopers van woningen in Het Funen overhandigd. Het Funen is een geheel nieuwe woonwijk, op één van de laatst beschikbare plaatsen in de Amsterdamse binnenstad.

De officiële sleuteloverdracht in de parkachtige stadsbuurt-in-wording vond plaats in aanwezigheid van ongeveer 300 gasten: (aspirant-) kopers, ambtenaren van de gemeente, vertegenwoordigers van woonstichting De Key en Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling, maar ook tal van ondernemers uit Petersburg. Die laatsten, afkomstig uit de oorspronkelijke Czaar Peterbuurt, stelden zich stuk voor stuk op een ludieke manier voor aan de eerste kopers: op een echte catwalk.

In haar toespraak ging wethouder Els Iping van stadsdeel Amsterdam-centrum in op de veelzijdigheid van de nieuwe buurt, die onderdeel is van Petersburg: "Het Funen krijgt een gemengd karakter en wordt dus een echte binnenstadsbuurt: een wijk waar ook gezinnen met kinderen kunnen wonen, waar bedrijvigheid is en ook bijvoorbeeld theater een plaats heeft. Dat zijn zaken waar het stadsdeel veel waarde aan hecht als het gaat om de binnenstad." Jaap van Gelder van De Key roemde de verschillende woonmogelijkheden: "Het Funen is een wijk waar alle mensen kunnen wonen, ook mensen die minder valide zijn en een beschermde woonomgeving nodig hebben. In plaats van 10 jaar achterstand hebben we in Het Funen tien jaar voorsprong." Wim Trieller van Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling is trots op de nieuwe stadsbuurt: "Het is spannend voor u. U verlaat uw vertrouwde woning en buren. U kijkt hier om u heen en vraagt zich af: wie worden mijn nieuwe buren? Maar voor ons is het net zo spannend. We zijn per slot van rekening 8, 9 jaar geleden begonnen vanaf de tekentafel. Nu gaat u er als eerste kopers wonen en realiseren we hier prachtige appartementen, met veel ruimte en rust, midden in de stad binnen een volstrekt autoluw gebied."

Het Funen bestaat uit drie deelprojecten: de appartementengebouwen de Sporenboog - langs het spoor -, de Cruquiuskade - langs het water - en het nog in te richten Funenpark, gelegen in het binnengebied. In de Sporenboog en de Cruquiuskade zijn appartementen, woon-werkwoningen, maisonnettes en penthouses te vinden die het komende jaar worden opgeleverd. In de plint van de Cruquiuskade zijn bovendien commerciële ruimten te vinden, geschikt voor verschillende soorten winkels. Het Funenpark, het laatste deelproject, wordt groen, rustig en autovrij. Diverse kleinschalige appartementengebouwen zullen in de toekomst het park sieren.

Het Funen is op allerlei fronten een sterke verbetering van het woon- en werkmilieu in Petersburg. Het wordt een karakteristieke en groene woonbuurt die een impuls geeft aan de aangrenzende oude stadswijken. De buurt biedt veel verschillende woningtypen, is goed bereikbaar en krijgt haar eigen voorzieningen aan de Cruquiuskade. Er zijn zelfs nog verschillende woningen te koop. Voor informatie kijk op: www.funen.nl.