Ministerie van Buitenlandse Zaken


Persbericht

27 september 2004

MINBZ: Europees ontwikkelingsbeleid meer richten op milleniumdoelen en armste landen

Tijdens het symposium 'Europe and the South: a new era of European Development Cooperation: towards policy renewal and a new commitment' heeft Minister Van Ardenne voor Ontwikkelings-samenwerking een lans gebroken voor meer aandacht voor de millleniumdoelen en de armste landen in het Europees ontwikkelingsbeleid. Het ontwikkelingsbeleid zowel van de Europese Unie als van de afzonderlijke lidstaten moet bijdragen aan halvering van het aantal mensen dat armoede lijdt in onze wereld. Daarvoor is het ook nodig dat er een apart Europees Ontwikkelingsbudget komt, als onderdeel van de algehele EU-begroting.

"Volgend jaar zal de Europese Comissie haar nieuwe vijfjarenplan voor Europees Ontwikkelings-beleid presenteren. De millenniumdoelen zullen daarin een veel prominentere rol moeten spelen" aldus van Ardenne voor het internationale gehoor in het Nederlands Congresgebouw in Den Haag.

De ontwikkelingsgelden zullen ook meer dan nu het geval is hun weg moeten vinden naar de armste landen. De focus ligt nu nog teveel alleen op de midden-inkomenlanden, zo maakte Minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking tijdens de aansluitende discussie duidelijk.

Van Ardenne heeft veel vertrouwen in de kandidaat Europees Commissaris voor Ontwikkelings-samenwerking, Louis Michel.  Van Ardenne: "Hij is zich zeer bewust van nieuwe uitdagingen die hem wachten. Ik ondersteun zijn focus op Afrika en zijn geïntegreerde politiek van harte. Hij is er ook van doordrongen dat ontwikkeling niet mogelijk is, zonder aandacht voor vrede en veiligheid. Het Europees buitenlands beleid vraagt om een brede inzet van maatregelen." Om te zorgen dat deze Commissaris effectief en zonodig ook snel hulpmiddelen in kan zetten, is een apart budget voor Ontwikkelingssamenwerking en Noodhulp nodig, aldus Minister Van Ardenne.

Minister van Ardenne gaf in haar betoog onomwonden aan dat de verantwoordelijkheid voor het halveren van de armoede niet alleen ligt in 'Brussel'.  Een Europa gebaseerd op vrijheid, respect en solidariteit kan wat haar betreft niet anders zijn dan een Europa op basis van subsidiariteit. "Burgers, bedrijven en organisaties in Europa moeten worden gestimuleerd om naast de overheid ook eigen verantwoordelijkheid te nemen", aldus van Ardenne. Wat niet wegneemt dat wat op Europese schaal effectiever en efficiënter kan, ook op dat niveau moet gebeuren.

Voor de volledige speech (engelstalig): zie - www.minbuza.nl

Voor nadere vragen:

Directie Voorlichting en Communicatie,

Marie-Christine Lanser-Reusken, woordvoerder minister voor Ontwikkelingssamenwerking

tel. 070-3484167 of mobiel 06-53180757 of email mc.lanser@minbuza.nl

===