MKB-Nederland

27-09-2004
Ruimere overgangsregel vut/prepensioen kost goudgeld (Persbericht)

Het is onverantwoord de overgangstermijn van vut en prepensioen te verlagen van 57 naar 55 jaar. Zo'n plan kost het bedrijfsleven tenminste drie miljard euro; goudgeld. Dit zegt werkgeversorganisatie MKB-Nederland maandag in reactie op de wens van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer voor een ruimere overgangstermijn.

Werkgevers krijgen sowieso al twee keer de rekening gepresenteerd als het kabinetsvoorstel doorgaat de categorie 57+ers een uitzonderingspositie te gunnen:

* een verlaging van de wao-premie blijft achterwege;
* de premiebijdrage voor het prepensioen stijgt.

MKB-Nederland erkent dat het verruimen van de regeling soelaas biedt voor de groep 55 jaar en ouder. Afgezien van de werkgeverslasten rijst ook de vraag of het terecht is de rekening neer te leggen bij jongere werknemers. Een verruiming van de overgangsmaatregel naar 55 jaar betekent voor bijvoorbeeld de sector metaaltechniek (400.000 werknemers), dat werkgevers en werknemers jonger dan 55 jaar 1,6 miljard van de benodigde 1,7 miljard euro (=95%) moeten opbrengen ten behoeve van hun oudere collegas.

De 55-plussers zelf brengen in tien jaar 100 miljoen euro (=5%) van de benodigde premie in om hun prepensioen op te bouwen. Deze verhouding komt de solidariteit tussen de generaties niet ten goede.

Voor meer informatie :
overgangsregprepensioen.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212