HBO-Raad

verschenen op: 27-09-2004

Visitatie Godsdienst Pastoraal Werk

Professioneel pastoraat

Op 27 september overhandigt prof. dr. G. Heitink het eindrapport van de visitatiecommissie Godsdienst-Pastoraal Werk aan prof. dr. F. Leijnse, de voorzitter van de HBO-raad. Het rapport bevat de bevindingen en de conclusies van de visitatiecommissie voor de opleidingen Godsdienst - Pastoraal werk, die in opdracht van de HBO-raad de onderwijskwaliteit van deze vijf opleidingen heeft beoordeeld. De opleiding Godsdienst - Pastoraal Werk, ook wel hbo-theologie (tweedegraads) genoemd, is een vierjarige opleiding tot kerkelijk werker of pastoraal werker in de Protestantse Kerk of tot geestelijk verzorger dan wel levensbeschouwelijk werker buiten de kerken. Binnen de Rooms-Katholieke Kerk vormt de opleiding de voorbereiding op een driejarige vervolgopleiding tot pastoraal werker.

De commissie komt tot de conclusie dat er dringend behoefte is aan voortzetting van het landelijke overleg over beroepsprofielen en opleidingsprofielen. Bij dit overleg moeten de gezamenlijke opleidingen zowel het katholieke als het protestantse werkveld betrekken, evenals andere levensbeschouwelijke organisaties die tot âhet werkveldâ kunnen worden gerekend.
Een andere kwestie die de commissie opviel, is dat deze opleidingen vooral deeltijdstudenten trekken. Daarom bieden niet alle instellingen een voltijdsvariant aan. Dit hangt samen met het gegeven dat GPW vooral veel oudere studenten trekt, die hun studie combineren met werk en gezin. De studiemotivatie is veelal hoog bij deze studenten, maar de studievoortgang is niet altijd snel, aangezien werk en gezin ook hun eisen stellen. Dat brengt met zich mee dat de rendementscijfers bij deze opleidingen niet gunstig afsteken bij die van andere hbo-opleidingen, met, gezien de outputfinanciering van het hoger onderwijs, minder gunstige financiële consequenties voor de instellingen. Het gaat bovendien om kleine opleidingen, waardoor het bedrijfsresultaat van de opleidingen niet zonder meer positief kan zijn, wil men een hoge onderwijskwaliteit blijven bieden. Er is immers een uitgebalanceerd team van docenten nodig, waarin alle benodigde disciplines zijn vertegenwoordigd. Personeel, ontwikkeling van didactiek, organisatie: er is een ondergrens aan de kosten voor het functioneren van een opleiding, of het nu een groot of een klein studentenbestand betreft. De commissie spreekt daarom de hoop uit dat de vijf hogescholen hun waardering voor deze kleine opleidingen zullen (blijven) uitdrukken in daadwerkelijke ondersteuning. De opleidingen zijn dat waard, vindt de commissie.
De visitatiecommissie was samengesteld uit deskundigen uit de betreffende wetenschappelijke disciplines, met daarbij twee hbo-studenten.

* Prof. dr. G. Heitink, Hoogleraar Praktische Theologie, Vrije Universiteit te Amsterdam;

* Prof. dr. A.K. Ploeger, Emeritus hoogleraar Godsdienstpedagogiek en emeritus kerkelijk hoogleraar

* Praktische Theologie, Rijksuniversiteit van Groningen;
* Prof. dr. M.P.J. Knippenberg, Hoogleraar Geestelijke Leiding aan de Theologische Faculteit Tilburg, Universiteit van Tilburg;
* A.S. van Klinken, 4e jaarsstudent Godsdienst - Pastoraal Werk aan de Christelijke Hogeschool Ede;

* J. Koops, 3e jaarsstudent Godsdienst - Pastoraal Werk aan de NHL, Leeuwarden.
Terug terug