Nederlandse Vakbond Varkenshouders



Barneveld, 27 september 2004
Kenmerk: P4429

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders wijst de overname van HMG door Bestmeat af

Naar aanleiding van de mogelijke overname van HMG door Bestmeat doet de Nederlandse Vakbond Varkenshouders u de volgende (voorlopige) reactie toekomen:

1. Het is een slechte zaak voor een goede prijsvorming tussen de primaire sector en de slachterijen. Uit het persbericht lijkt de overname meer ingegeven te zijn om een inkoopcombinatie te kunnen vormen dan een verbetering aan de afzetkant. Het gaat al aardig op de Deense situatie lijken met Deense prijzen en de Deense marktomstandigheden.(dominantie van één grote partij en de positie van de varkenshouder).


2. Het is slecht voor de machtsverhoudingen in de kolom met een dominante slachterij, zeker midden in de kolom .Het gaat over 5500 ondernemingen in de primaire sector versus een paar slachterijen.


3. Het is slecht voor de krachtsverhoudingen binnen de COV dat een gewogen stemming kent. (± 2/3 is daarbij voor de nieuwe Bestmeat). Dit brengt haar positie in het PVV en naar LNV in een geheel nieuw daglicht.


4. Het is slecht voor de onafhankelijke belangenbehartiging voor de primaire sector. ZLTO, als eigenaar van Bestmeat, kan geen 2 heren dienen, de varkenshouder en de directie van Bestmeat .Deze laatste heeft afgelopen week juist besloten om haar leden uit te kopen om meer als een strikt zakelijk geleide onderneming te kunnen opereren.


5. De NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) zal zeker een onderzoek doen of deze overname de vrije marktwerking in de weg staat.

Conclusie:
De NVV is van mening dat uit oogpunt van zowel concurrentiepositie als zeggenschap in de kolom voor de primaire sector deze nieuwe concentratie van ondernemingen moet worden afgewezen. Een internationale overname of samenwerking door HMG zou logischer zijn geweest

De NVV zal op korte termijn gesprekken voeren met Bestmeat, de NMa en eventueel andere belanghebbende partijen.

---